Het beeld van de Veerdijk waarbij de boten drie rijen dik liggen is de afgelopen maanden niet veranderd. De POV en PvdA stelden vragen aan het college van B&W van Gemeente Wormerland over de boten aan de Veerdijk in Wormer. Deze vragen hangen nog steeds in de lucht, maar een van de legale woonbooteigenaren doet een boekje open over zijn bevindingen.

In de zomer van 2024 is een inventarisatie van alle boten gedaan waar vervolgstappen op gebaseerd kunnen worden. De POV en PvdA vragen zich onder andere af hoeveel booteigenaren in overleg met de gemeente de afgelopen jaren aangemeerd zijn en of bekend is in welke gemeenten de eigenaren van de aangemeerde vaartuigen woonachtig zijn. Daarnaast speelt de vraag hoe er gehandhaafd wordt als een nieuw vaartuig aanmeert en in hoeverre er überhaupt gehandhaafd wordt.

Een woonbooteigenaar die al sinds 2005 aangemeerd ligt aan de Veerdijk vertelt dat hij destijds een officiële ligplaatsvergunning kreeg van Wormerland. Dit geldt voor meerdere booteigenaren die voor 2005 en een periode erna aanmeerden. Toentertijd was dus bekend hoeveel vaartuigen aangemeerd lagen aan de Veerdijk, maar er was verder geen streng beleid vanuit de gemeente.

‘Er komen steeds meer scheepjes liggen, omdat ze weggestuurd worden bij andere plekken. Daarnaast speelt de woningnood ook een grote rol. Mensen die geen huis krijgen kopen een boot en leggen die bij ons neer aan de Zaan.’

Volgens de booteigenaar is er geen handhaving en is het ondertussen een rommeltje geworden. Gemeente Wormerland grijpt niet in en dat resulteerde bijvoorbeeld eerder dit jaar in een plezierjacht dat in vlammen opging. Zelf vindt de Zaanse bootbewoner het een goed plan om meer ligplaatsen te creëeren en dat de gemeente deze dan gaat verhuren.

‘Deze ligplaatsen moeten dan wel goede voorzieningen krijgen. Denk aan een walkast voor stroom en water en kliko’s voor afval. Op die manier kan de gemeente alles reguleren en zijn mensen zuiniger op hun eigendom.’

Door: Renée Koopman. Bron: Tipgever en document Wormerland. Foto’s: Renée Koopman.