De gemeente wil dolgraag weten hoe wij, ja wij, denken over het wonen en leven in Zaanstad en onze eigen wijk. Daarvoor houdt Zaanstad ieder jaar de zogeheten Zaanpeiling.

15.500 willekeurig gekozen inwoners van Zaanstad krijgen, of kregen al, een uitnodiging in de bus om een reeks vragen te beantwoorden. Die gaan over het winkelaanbod, culturele voorzieningen, bereikbaarheid, veiligheid, afvalscheiding en natuurlijk ook over parkeerplaatsen, want anders is het geen echte peiling.

Daarnaast wil de gemeente ook weten hoe die 15.500 uitverkorenen denken over de gemeente zelf. Werkt de gemeentelijke website wel goed? Worden meldingen van, bijvoorbeeld, kapotte lantaarnpalen snel en netjes afgewikkeld. Maar vooral: vertrouwen we de Gemeenteraad en vinden we dat burgemeester Jan Hamming en de wethouders goed hun best doen.

Vraagtekens

Ook wil Zaanstad weten waar wij het gemeentenieuws vandaan halen. Alle voor de hand liggende kanalen (NHD, De Orkaan, NH Nieuws, Zaanstad.nieuws) lijken te ontbreken, het Stadsblad wordt niet apart genoemd, de gemeente wil alleen weten of je de gemeentelijke informatiepagina’s leest – de rest interesseert ze kennelijk niet. Het enige medium dat genoemd wordt is ‘lokale televisie’ en dat bestaat al ruim 2 jaar niet meer… tja.

Zaanstad lijkt te denken dat inwoners het lokale nieuws alleen bij de gemeente vandaan halen. Daar zetten wij natuurlijk wel onze vraagtekens bij. De vraagstelling kleurt natuurlijk de uitkomst.

Op grond van deze peiling kan Zaanstad met droge ogen beweren dat ze zelf de belangrijkste informatieverstrekker zijn over zichzelf.

De vragenlijst – zonder media. Informatie over wijk, buurt of stad. Stad? Welke stad? Over Zaandam? Hoeven inwoners van Westzaan, Koog, Zaandijk, Assendelft, Krommenie en Wormerveer zich niet te informeren? Of zijn dat ‘wijken’ van Zaanstad?

Seksuele voorkeur

Verder wil de gemeente weten tot wie de ondervraagde zich seksueel het meest aangetrokken voelt. Waarom:

‘Wij willen dit graag weten vanwege een mogelijk verband tussen seksuele voorkeur en discriminatie.’

Overigens gaat de gemeente wel vertrouwelijk om met je antwoorden en gegevens (ppfff….). Zaanstad meldt niet te kunnen zien wie welke antwoorden heeft gegeven.

In totaal gaat het om 83 vragen. Het invullen is dus echt een klusje voor een herfstachtige middag. Het nakijken van de vragenformulieren gebeurt per computer. Die van Zaanstad heeft wel z’n eisen. De kruisjes moeten met blauwe of zwarte pen gezet worden en de formulieren mogen niet gekreukt worden.

Ben je nu een sloddervos en veel handiger met je eigen computer, dan kun je de vragen ook online invullen. Daar is natuurlijk wel een inlogcode voor nodig, maar die heb je als uitverkorene natuurlijk in het begeleidend schrijven van de gemeente ontvangen.

Door Di-Lan Sun en Silva Honig.