Een stukje Gedempte Gracht – nummer 17 tot en met 23 – wordt gesloopt. Op die plek (tussen de ANWB en Ziggo) komt nieuwbouw: winkelruimte en 19 appartementen. Nu zitten op deze plek kledingwinkels SCAMM en Van Vuuren.

Op de begane grond komt aan de Gedempte Gracht winkelruimte van ongeveer 310m². Aan de Rozengracht komen de keukens van twee appartementen. In de tweede en derde bouwlaag worden de overige appartementen gebouwd. De vrije sector-appartementen zijn tussen de 49 en 73m² groot.

Onder de luchtfoto gaat het artikel door.

Het plangebied

Het project is in strijd met het bestemmingsplan, zo wordt bijvoorbeeld de maximale bouwhoogte van dertien meter met bijna vier meter overschreden. Ook is wonen niet toegestaan in de eerste bouwlaag, maar komen daar dus twee keukens. B&W van Zaanstad zijn bereid om mee te werken aan het afwijken van het bestemmingsplan omdat ‘het project voorziet in een duidelijke woningbehoefte en past binnen de gemeentelijke uitgangspunten’.

Om de vergunning te kunnen verlenen moet het bestemmingsplan dus worden aangepast. Maar dat is volgens B&W ‘verantwoord’ en ‘wenselijk’.

Onder de impressie van de voor- en achterzijde gaat het artikel door.

Veiligheid

Volgens Zaanstad en Mees Ruimte & Milieu (die de ruimtelijke onderbouwing heeft opgesteld) is de achterkant (Zilverpadsteeg / Rozengracht) een gebied met een laag gevoel van sociale veiligheid. Maar meer huizen – en dus meer bewoners – zorgt voor meer veiligheid aldus Zaanstad.

Aan de Zilverpadsteeg wordt een ingang gemaakt, waardoor daar meer mensen langs lopen. Er komt ook permanente verlichting bij het gebouw en de entree aan de Zilverpadsteeg. Omdat er ramen aan de Rozengracht komen, zorgt dat voor ‘meer ogen’ op het ‘onveilig voelende’ stukje Rozengracht waar bijvoorbeeld ook coffeeshop Headlines is gevestigd. De sociale controle in dit gebied zou dus verhoogd worden, waardoor de sociale veiligheid toeneemt.

Hieronder drie foto’s van voor- en achterkant. Swipe of gebruik pijltjes om naar de volgende foto te gaan.

Door: Rick Nieborg, info: aanbiedingsbrief wethouder Tuijn en Ruimtelijke onderbouwing Mees Ruimte & Milieu, afbeeldingen: Ruimtelijke onderbouwing Mees Ruimte & Milieu, foto’s: Rick Nieborg.