Een stukje Gedempte Gracht – nummer 17 tot en met 23 – wordt gesloopt. Op die plek (tussen de ANWB en Ziggo) komt nieuwbouw: winkelruimte en 19 appartementen. Nu zitten op deze plek kledingwinkels SCAMM en Van Vuuren.
Op de begane grond komt aan de Gedempte Gracht winkelruimte van ongeveer 310m². Aan de Rozengracht komen de keukens van twee appartementen. In de tweede en derde bouwlaag worden de overige appartementen gebouwd. De vrije sector-appartementen zijn tussen de 49 en 73m² groot.
Onder de luchtfoto gaat het artikel door.
Het project is in strijd met het bestemmingsplan, zo wordt bijvoorbeeld de maximale bouwhoogte van dertien meter met bijna vier meter overschreden. Ook is wonen niet toegestaan in de eerste bouwlaag, maar komen daar dus twee keukens. B&W van Zaanstad zijn bereid om mee te werken aan het afwijken van het bestemmingsplan omdat ‘het project voorziet in een duidelijke woningbehoefte en past binnen de gemeentelijke uitgangspunten’.
Om de vergunning te kunnen verlenen moet het bestemmingsplan dus worden aangepast. Maar dat is volgens B&W ‘verantwoord’ en ‘wenselijk’.
Onder de impressie van de voor- en achterzijde gaat het artikel door.
Veiligheid
Volgens Zaanstad en Mees Ruimte & Milieu (die de ruimtelijke onderbouwing heeft opgesteld) is de achterkant (Zilverpadsteeg / Rozengracht) een gebied met een laag gevoel van sociale veiligheid. Maar meer huizen – en dus meer bewoners – zorgt voor meer veiligheid aldus Zaanstad.
Aan de Zilverpadsteeg wordt een ingang gemaakt, waardoor daar meer mensen langs lopen. Er komt ook permanente verlichting bij het gebouw en de entree aan de Zilverpadsteeg. Omdat er ramen aan de Rozengracht komen, zorgt dat voor ‘meer ogen’ op het ‘onveilig voelende’ stukje Rozengracht waar bijvoorbeeld ook coffeeshop Headlines is gevestigd. De sociale controle in dit gebied zou dus verhoogd worden, waardoor de sociale veiligheid toeneemt.
Hieronder drie foto’s van voor- en achterkant. Swipe of gebruik pijltjes om naar de volgende foto te gaan.
Door: Rick Nieborg, info: aanbiedingsbrief wethouder Tuijn en Ruimtelijke onderbouwing Mees Ruimte & Milieu, afbeeldingen: Ruimtelijke onderbouwing Mees Ruimte & Milieu, foto’s: Rick Nieborg.
Waar komen de benodigde parkeerplaatsen?
Of is het de bedoeling dat de nieuwe bewoners de reeds aanwezige en zwaar belaste parkeergelegenheid in de Russische buurt gaat gebruiken?
Volgens de gemeentelijke regels zijn er voor de appartementen veertien parkeerplaatsen nodig, waarvan zes voor bezoekers, die niet op eigen terrein kunnen worden gerealiseerd. Om dat op te lossen is er een overeenkomst met Q-park Rozenhof voor vijftien abonnementen met een geldigheidsduur van vijtien jaar, met stilzwijgende verlenging. De bewoners van de appartementen worden uitgesloten van een parkeervergunning voor het gebruik van openbare parkeerplaatsen.
wat gebeurd er met Scamm en van Vuren?
Fijn dat er woningen worden gebouwd!
Over welke woning behoefte spreekt de gemeente. Er worden dus weer woningen/appartementen gebouwd met een huur van zo’n €1500/€2000 of misschien nog duurder. Voor zelfs twee verdieners is dat een hoop geld.
Ik blijf hopen op betaalbare woningen voor gezinnen. Gezinnen met twee kinderen.
Hoop doet leven.
Dat is voor modale tweeverdieners al bijna niet op te hoesten.
Dinkies, yuppen en expats zullen de doelgroep zijn.
zal wel weer uitbuiting worden van woeker verhuurders