Geachte wethouder, beste Stijn, 

We weten dat u nog niet zo lang rondloopt in Oostzaan. Als Amsterdammer kreeg u het eenden-dossier in de schoot geworpen van Rosemarijn Dral. Zij sloeg haar vleugels uit richting Den Haag om de Bingo te redden.

Al minstens zes jaar volgen wij de ontwikkelingen rond de muskuseenden van Oostzaan op de voet. We zagen hoe in 2019 het dorp verdeeld was onder de eenden-druk, hoe Cor Hottentot – gedragen door mensen uit het dorp – met de oplossing kwam en hoe de gemeente de stekker uit het initiatief trok. Met als resultaat dat we weer op het niveau van 2019 terechtkwamen. 

Het voorlopige dieptepunt bereikten we afgelopen week. Liefst 113 diertjes lieten zich vol vertrouwen in kratten afvoeren door ongediertebestrijdingsbedrijf Anticimex, dat hen vervolgens afleverde bij Pluimveehandelaar Hoogendoorn. 

Oostzaan had een offerte gekregen van een dierenopvang die goed bekend staat en ervaring heeft met muskuseenden. Maar u koos ervoor zaken te doen met de handelaar. Die handelaar zou ervoor zorgen – zo verzekerde uw woordvoerder – dat de eenden een lang en gelukkig leven zouden krijgen bij particulieren en op kinderboerderijen: ‘Daar moet natuurlijk wel veel gras en genoeg water zijn’, vulde ze daar nog op aan. 

Oostzaner eendenfluisteraar Cor Hottentot was hetzelfde verteld, en hoewel hij sterk zijn twijfels had, ook al omdat het afvangbedrijf niet gehinderd leek door kennis van muskuseenden, werkte hij mee. Gisteren vertelde hij me: 

‘Ik stond met mijn rug tegen de muur. Het was kiezen uit twee kwaden. Als ik niet had meegewerkt, waren er veel meer weggegaan en hadden ze de verkeerde geselecteerd.’

Dat deed pijn. 

Cor heeft, met zijn team, de afgelopen jaren keihard gewerkt om het dorp leefbaar te houden voor zowel de mensen als de dieren. Hem werd door u verteld dat de eenden goed terecht zouden komen. Erger misschien wel is dat de inwoners van Oostzaan werd voorgehouden dat de ruimingsactie in goed overleg met Cor en Ducktopia ging. Jullie gebruikten de goede naam van Cor en van de stichting om draagvlak te creëren en het klusje te kunnen klaren. 

En u, wethouder Stijn Nijssen, stond erbij en keek ernaar. 

‘Ik heb biologie gestuurd’, meldde u nog (maar niet afgemaakt zagen we op LinkedIn). 

Ik heb geen biologie gestudeerd. Maar ik heb wel even rondgebeld naar kinderboerderijen in de Zaanstreek en toen in Amsterdam en toen ook in de omgeving van handelaar Hogendoorn. Geen van hen (nul, nada, noppes) wilde/kon ook maar een veertje opnemen in hun grazige, groene weiden aan de waterkant. En dus al helemaal geen complete eend.

Hoe Hoogendoorn dat wel voor elkaar denkt te krijgen is ons echt een raadsel. Daarbij blijft vaag wat er gebeurt met de eenden die niet herplaatst kunnen worden. U lijkt zelf geen proactief toezicht te (willen) houden en het gebrek aan transparantie van uw kant is weinig hoopgevend. 

Gisteren lazen we dat wat u betreft ‘een of twee journalisten’ welkom zijn om het bedrijf te bezoeken. Graag zouden wij daarvoor in aanmerking komen. 

Om het officieel te maken stelden wij voor u een brief op: 


Geachte wethouder Nijssen,

Wij hebben met grote interesse de ontwikkelingen gevolgd rondom het afvangen en herplaatsen van de muskuseenden in Oostzaan. Gezien de bezorgdheid van diverse dierenbelangenorganisaties en de publieke aandacht voor dit onderwerp, achten wij het van groot belang om het proces van herplaatsing zo transparant mogelijk te maken.

In het statement van Anticimex lezen wij dat een of twee journalisten welkom zijn om een bezoek te brengen aan de locatie van pluimveespecialist Hoogendoorn in Stolwijk, waar de eenden tijdelijk verblijven. Wij zouden graag een van deze journalisten zijn, om zo een onafhankelijk en objectief verslag te maken van de omstandigheden waarin de eenden zich bevinden en het proces van herplaatsing op de voet te volgen.

Wij hechten veel waarde aan het delen van eerlijke en feitelijke informatie met onze lezers en geloven dat een open dialoog en transparantie essentieel zijn om de zorgen van alle betrokken partijen – waaronder die van uw gemeente – goed te belichten.

Wij verzoeken u vriendelijk om onze deelname te bevestigen, zodat wij ons onderzoek ter plaatse kunnen voortzetten en verslag kunnen doen van de situatie.

Met vriendelijke groet,

Merel Kan (hoofdredacteur De Orkaan)

Door Merel Kan. Bronnen: Ducktopia, brief Oostzaan, telefoontjes met diverse kinderboerderijen, eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.