Na het bericht over het overlijden van Johan Neeskens, volgt er vandaag weer zorgelijk nieuws over een voetballer met een Zaanse link. Oud-international en geboren Zaankanter Johnny Rep (72) is vorige week woensdag getroffen door een hartinfarct, zo meldt zijn biograaf Mark van den Heuvel in de talkshow Vandaag Inside.

Oud-topvoetballer van ZFC, Ajax en Oranje, Johnny Rep, ligt momenteel op de intensive care in een Spaans ziekenhuis, het land waar hij al jaren woont. Er moet geld worden ingezameld voor een pacemaker, omdat de zorgverzekering en zijn familie hierover in conflict zijn. De verzekering wil hem naar Nederland overbrengen vanwege de lagere kosten voor een pacemaker: € 25.000 in Spanje tegenover € 10.000 in Nederland. De familie vindt echter dat Rep te zwak is om te reizen.

De op één na beroemdste Zaankanter ter wereld

Het “goudhaantje” Johnny Rep won als voetballer twee keer de Europacup I (nu Champions League), één keer de Wereldbeker voor Clubs, werd één keer Frans kampioen, twee keer Nederlands kampioen en stond twee keer in de finale van het WK.

Je zou denken: ongetwijfeld de bekendste Zaankanter, maar we hebben natuurlijk ook nog Albert Heijn. Onze huisauteur en columnist Martin Rep vond de oprichter van de supermarktgigant toch net iets groter, maar meningen verschillen natuurlijk. En ik hoor u al denken: die Martin, is dat familie van…? Ja, zeker, hij is een (verre) neef van Johnny Rep.

Foto van Martin en Johnny

Door: Nick Boeske. Info: Vandaag Inside en eerdere artikelen op De Orkaan Foto: Martin Rep & archief De Orkaan.