De mail begint met ‘Omdat… waarom eigenlijk niet?’ Tja, waarschijnlijk omdat iemand je probeert op te lichten?
Banken, online diensten, WeTransfer, woningnet, Vattenfall, belastingdienst, postNL, McAfee, Rabo, Apple, KvK / Handelsregister, Netflix, BOL.com, ANWB, Ziggo, cloud-opslag, telefoon-aanbieders, Facebook, credit-cards, Interpol, MijnOverheid… geen bedrijf of instelling ontkomt aan pogingen van criminelen om klanten van deze diensten (veel) geld af te troggelen.
Deel 38: misbruik van één van de meest betrouwbare merken van Nederland. De ANWB. Wij kregen hem binnen, en diverse lezers klaagden er ook over. Win een gloednieuwe Car emergency kit.
“U bent gekozen om deel te nemen aan ons loyaliteitsprogramma voor VRIJ! Het duurt maar een minuut om deze fantastische prijs in ontvangst te nemen!’
De afzender van deze ANWB komt uit Peru, het bedrijf is gevestigd Utah (VS). De ANWB heeft geen VRIJ!-loyaliteitsprogramma. Een prijs winnen? Alle seinen op rood: oplichting.
Een poging tot phishing (het ontfutselen van geld of bank-gegevens) dus. Ook de Fraudehelpdesk waarschuwt door deze. De zoveelste, eerder schreven we over:
- Corona-phishing
- Woningnet-phishing
- ING-phishing
- Rabo en SNS-nepmail
- KvK-phishing
- PostNL-phishing
- WeTransfer-phishing
- DigiD-phishing
- ICS/creditcard-phishing
- MijnOverheid (Energietoeslag)-phishing
- Mail-account (limiet overschreden)
- iCloud-phishing: ‘gratis’ 50 GB
- WeTransfer-phishing
- Credit Card-phishing
- T-Mobile phishing
- Netflix-phishing
- Controle Handelsregister? Nee, phishing!
- EHerkenning waarschuwing? Nee: online fraude!
- In het vizier bij Interpol? Nee: Oplichting!
- Bunq
- McAfee©-Phishing
- BOL.com
- Vattenfall
- Belastingdienst-phishing
- RABO
- MijnOverheid (QR-code)
- Cloud-opslag
- FedEx
- ICS-sms
- Bunq II
- Mail-wachtwoord
- BOL.com (II)
- Belastingdienst (II)
- Ziggo
- Belastingdienst (III)
- Netflix (II)
- ANWB
Hoe herken je phishing? De boodschap bevat een dreigement (account afgesloten of opgeschort, een boete of aanslag) of beloning (prijs, korting, geld terug) en meestal wordt gevraagd om snel te reageren (laatste waarschuwing). Spelling en stijl vertonen tekortkomingen. De afzender (mailadres) komt niet overeen met de domeinnaam van de zogenaamde afzenden. De mail (of sms) bevat het verzoek om persoonsgegevens te controleren of bij te werken. De links in de mail (zichtbaar maken door er met de muis overheen te gaan) verwijzen vaak naar vreemde websites en domeinen (niet klikken dus), ook een verkorte link (bit.ly) is verdacht.
Door Piet Bakker, afbeelding: mail van oplichter.
ik heb die van de ANWB geloof ik inmiddels al wel 5x ontvangen. Meteen gewist uiteraard. ik geloof dat soort mails sowieso niet. Evenals die van McAfee en bol.com. die krijg ik zowat dagelijks
Voor VRIJ = vertaling van For Free ?