Afgelopen zondag overleed voetballegende Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd. Neeskens speelde 49 interlands voor Nederland (twee WK-finales). Tussen 1970 en 1974 maakte Neeskens deel uit van het ‘gouden’ Ajax met onder meer Sjaak Swart, John Cruijff, Ruud Krol, Piet Keijzer en Johnny Rep (hij won met Ajax drie keer de Europacup). Vervolgens ging hij naar Barcelona en speelde bij de New York Cosmos.

In zijn Ajax-jaren had Neeskens een echte Zaanse connectie. Hij was samen met zijn compagnon Peter Steeman eigenaar van het Wiener Café en Cocky’s Bar aan de Peperstraat in Zaandam. Bezoekers – en ik kan het weten – noemden Cocky’s Bar overigens altijd Cocky’s Club of gewoon Cocky’s. Het was in het begin van de jaren zeventig extreem populair en bomvol op de zaterdagavond.

De prachtige foto boven van Cocky’s Bar met Neeskens komt van Kick Uitgevers waar een biografie van Neeskens van de hand van Jaap Visser is verschenen.

Uit Ajax Clubblad.

Zakelijk bracht de Zaandamse horeca Neeskes geen succes. Voetbal Internationaal schrijft daarover:

‘Door verkeerde investeringen ontstaat er een schuld van twee ton. Er wordt beslag gelegd op zijn salaris en alle premies van het Nederlands elftal gaan linea recta naar de fiscus. Cor Coster, schoonvader en zaakwaarnemer van Cruijff, begeleidt Neeskens bij zijn transfer naar FC Barcelona, waar de middenvelder los van een riant salaris een handgeld opstrijkt van een half miljoen dollar. De financiële zorgen lijken op slag voorbij. Het faillissement typeert Neeskens. Hard en meedogenloos binnen het veld, goedgelovig en wat naïef erbuiten.’

Er waren meer lijntjes tussen Ajax en Zaandam. Barry Hulshoff, Ruud Krol en Arie Haan woonden in de Schepenbuurt (Jachtenlaan en Brikstraat).

Restaurant Wiener Café (daarvoor: De Peperbus) zat aan de Zaankant van Cocky’s, onder de Beatrixflat. Onderstaande foto is uit 1978, het ziet er dan al behoorlijk leeg (gesloten) uit.

Gemeentearchief Zaanstad

Naast Cocky’s op het Peperstraat-pleintje was een snackbar en daarnaast een tunneltje onder de Beatrixbrug door. Tijdens de werkzaamheden aan de brug in 2020 kwam het tunneltje weer tevoorschijn.

Foto: Fred Wolf

Het adres van het café was Peperstraat 1. Een biertje kostte een gulden.

Gemeentearchief Zaandstad.
Het legendarische Ajax in 1971 in het tijdschrift Pep (verzameling Piet Bakker), Neeskens op achterste rij, vijfde van rechts.

Neeskens was de afgelopen dagen voor KNVB WorldCoaches in Algerije, waar hij onwel is geworden. Medische hulp mocht helaas niet meer baten, aldus de KNVB.

Door Piet Bakker. Bronnen: KNVB-website, Voetbal International, Gemeentearchief Zaanstad, Ajax Clubblad, Sportgeschiedenis, Wikipedia, KICK-uitgevers, Peperstraatnieuws op De Orkaan.