De Orkaan, het sublieme, onafhankelijke nieuwsplatform dat al tien jaar verslag doet van gebeurtenissen in de Zaanstreek, bestaat uit welriekende, betrouwbare mensen die graag bijdragen aan een fijne, positieve werk- en woonomgeving. 

Nu doet zich het volgende voor: vanaf 1 december staan ze op straat. 

De afgelopen twee jaar huurde de redactie een sfeervol havenhuisje van DuKra, een fijne plek met uitzicht op het water. Ondanks de prettige, bijna antikraak huurvoorwaarden, was het altijd bekend dat dit verblijf tijdelijk zou zijn. Nu is het zover: De Orkaan moet op zoek naar een nieuw onderkomen, en snel.

Sinds 2022 is De Orkaan officieel aangewezen door het Commissariaat voor de Media als “lokale publieke media-instelling” voor Zaanstad en Wormerland. Dit zorgde voor structurele financiering, waarmee de toekomst van De Orkaan voorlopig gewaarborgd is. 

Tot 2022 had het nieuwsplatform geen onderdak, maar dat was toen geen probleem vertelt de immer ravissante hoofdredacteur Merel Kan:

‘Ons nieuws zat in laptops, telefoons en in de hoofden van verslaggevers die nooit met hun kont aan een bureaustoel geplakt zaten.’

Toch werd het havenhuisje belangrijker. Het werd een fijne uitvalsbasis voor de verslaggevers, waar noest getikt en gemonteerd werd, waar de podcast kon worden opgenomen, het bestuur oeverloos kon vergaderen en het PBO kon worden ontvangen. 

Maar aan alles komt een eind: 

‘Op en rond de plek van het havengebouwtje wordt hard gewerkt aan nieuwe woningen. We zijn erg blij dat we er zo lang gebruik van mochten maken, maar nu zoeken we een nieuwe locatie van waaruit we onze belangrijke rol kunnen blijven vervullen.’

Wat zoekt De Orkaan?

De Orkaan is op zoek naar een ruimte van zo’n 120m2 of meer. Die kan dienen als thuisbasis voor de redactie, met genoeg ruimte voor een bescheiden podcaststudio, een keukentje en een montageruimte. De locatie moet vanzelfsprekend in de Zaanstreek zijn. De stichting beschikt over voldoende middelen om een redelijke huur te betalen. 

Met een deadline van 1 december hoopt het fijne team snel een nieuwe plek te vinden waar ze hun journalistieke werk kunnen voortzetten. Voor wie een geschikte ruimte weet: De Orkaan staat open voor tips! Voor de gouden tipgever ligt een prachtige warme hoodie met dito muts klaar. 

Mail naar Merel: merel@deorkaan.nl.

Door redactie De Orkaan.