‘Free, free Palestine, free free Palestine’ zou door de stationshal van Zaandam moeten galmen, gevuld met Palestijnse vlaggen en demonstranten die de bekende keffiyeh (Palestijnse sjaal) dragen. Maar in werkelijkheid waren het vermoeide reizigers die van werk naar huis gingen of net terug waren in het Zaanse, en één verbaasde demonstrant die zich afvroeg waar de rest was.

Op sociale media kondigde actiegroep Sit-in 4 Palestina een pro-Palestina demonstratie aan om 6 uur, waarbij demonstranten – zoals de naam al doet vermoeden – in de stationshal zouden zitten om solidariteit te tonen met de Palestijnse strijd. Wij, samen met een paar andere journalisten en één enkele demonstrant, gingen ervan uit dat het zou doorgaan. Maar wat bleek: Zaandam stond per ongeluk op de lijst van deelnemende steden. Foutje, bedankt. Tegelijkertijd vond de actie wel plaats in andere grote stations en een half uur later in Amsterdam Centraal.

Jaar na terreuraanslag Hamas

De demonstratie zou plaatsvinden precies een jaar nadat Hamas Israël aanviel, waarbij 1.200 Israëliërs omkwamen en 251 mensen werden ontvoerd naar de Gazastrook. Van hen zitten er nog ongeveer 100 gevangen. Tijdens de aanval vielen ongeveer 1.200 slachtoffers, waaronder zeker 33 kinderen. Meer dan 700 Israëlische soldaten zijn gedood sinds 7 oktober 2023. Hierdoor liggen de demonstraties vandaag extra gevoelig.

Bij de aanvallen op de Gazastrook die de regering van premier Netanyahu het afgelopen jaar heeft uitgevoerd, zijn meer dan 40.000 Palestijnen omgekomen en meer dan 80.000 gewond geraakt. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich zowel Hamas-militanten als veel onschuldige burgers, waaronder 6.000 vrouwen en 11.000 kinderen.

Donderdag = actiedag

Wel wordt er elke donderdagavond actie gevoerd voor het station door actiegroep Zaankanters voor Palestina. Eerder werd al actiegevoerd bij de Sultan Ahmet Moskee, het Zaans Medisch Centrum en op de Gedempte Gracht. Er waren ook demonstratieve tochten door Zaandam en acties bij de herdenking van de Februaristaking bij het Zaantheater en in de aanloop naar Bevrijdingsdag (5 mei).

VVD-leider Dilan Yesilgöz vindt dat de NS antisemitisme zou faciliteren door op precies deze dag pro-Palestijnse demonstraties op treinstations toe te staan. In het tv-programma WNL op Zondag noemde ze het ‘smakeloos’ en ‘verschrikkelijk’ en zei dat ze had gehoopt dat NS-baas (en oud-vicepremier, D66) Wouter Koolmees de protesten zou verbieden. Maar gelukkig hoeft ze zich vandaag niet druk te maken om Zaandam.

Aankondiging met onjuiste vermelding van Zaandam als één van de actieplekken

Door Nick Boeske. Info: Sit-in 4 Palestina, WNL op Zondag, UNICEF, Oxfam Novib en eerdere artikelen. Beeldmateriaal: De Orkaan.