Fotowedstrijd: Welk gebouw in Zaandstad vind jij het allermooist? Zaans architectuurplatform Babel liet ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad stemmen.

Deelnemers konden een zelfgemaakte foto van hun favoriete gebouw insturen, ‘met een beschrijving van maximaal 60 woorden waarom juist dit gebouw jouw hart heeft gestolen. Zorg ervoor dat de foto ook iets van de omgeving van het gebouw laat zien, want architectuur staat nooit op zichzelf.’

Er werden 54 foto’s, van 41 verschillende gebouwen ingezonden. De top-25 werden geslecteerd door de jury: Marjolein Lensink-Neijzing (fotograaf), Lisa van Tongeren (stadsdichter), Annemée Dik (fotograaf en kunstdocent), Anne van der Meulen (architect).

Er werden totaal 1191 stemmen uitgebracht. Lex Hackmann won!

  • Nr. 5 met 91 stemmen: het Woongebouw Jedeloo (de oude CTS) in de Westzijde in Zaandam, gefotografeerd door Menno de Haas;
  • Nr. 4 met 107 stemmen: De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan, gefotografeerd door Piet Keijzer. Het gebouw werd al eens tweede in een landelijke verkiezing!
  • Nr. 3 met 125 stemmen: de Boontoren in Wormerveer, nu het kantoor van woningcorporatie Parteon, gefotografeerd door Pieter Heine.
  • Nr. 2 met 134 stemmen: het Zaanlands Lyceum in Zaandam, gefotografeerd door Leo Swartsenburg.
  • Nr. 1 met 136 stemmen: het Regthuys in Westzaan, gefotografeerd door Lex Hackmann.

Voor de fotograaf van het mooiste gebouw van Zaanstad hebben we een passend cadeau: een overnachting in het iconische Inntel hotel, met diner en ontbijt.

Tekst: Piet Bakker op basis van persbericht Babel.