Het conflict over het muziekonderwijs bij FluXus is ‘zeer betreurenswaardig, zorgelijk, complex en ingewikkeld’ volgens cultuur-wethouder Wessel Breunesse (GL), ‘wij nemen de situatie zeer serieus’.
Breunese reageerde op vragen van CU-steunfractielid Sietse Oppenhuizen die naar aanleiding van berichtgeving op De Orkaan vragen stelde over de onrust bij het muziekonderwijs van FluXus. Daar staan het management van FluXus en het grootste deel van de muziekdocenten recht tegenover elkaar. De partijen beschuldigen elkaar van intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Het management wil niet met de Vereniging of de Stichting Muziekschool praten en heeft inmiddels één medewerker op staande voet ontslagen. Docenten zien het liefst heel snel een zelfstandige muziekschool.
Heel snel zal het niet gaan aldus de bezorgde wethouder. Het had zijn ‘volste aandacht’ en de urgentie werd gevoeld, maar de zorgvuldigheid eiste dat er geen overhaaste stappen worden genomen. Het belangrijkste is volgens de wethouder dat de kwaliteit van het muziekonderwijs er niet onder lijdt en dat ook de leerlingen niet meegesleept worden in het conflict.
Ontevreden
Op lange termijn moet er een nieuwe visie komen op ‘de rollen van FluXus’, zeker is wel dat dat anders moet, Zaanstad is duidelijk ontevreden over de rollen zoals FluXus die nu uitvoert. Dat wordt ‘een fundamenteel gesprek’ zegt Breunesse, ‘maar dat maakt de huidige situatie wel complex’.
Zaanstad zit op twee sporen: op de langere termijn moet er een nieuwe opdracht voor FluXus komen, maar op de korte termijn is er de urgentie van het uit de hand lopende conflict: ‘we moeten er stevig mee aan de slag, maar het heeft tijd nodig’.
Het onderwijs moet doorgaan, en volgens de gemeente kan dat eigenlijk alleen als FluXus het volgens de huidige uitvoeringsovereenkomst doet. Breunesse: ‘dat is ingewikkeld’. Deze week zijn de gesprekken met alle partijen begonnen, ‘we beraden ons op vervolgstappen. Maar dat vergt nog enig denkwerk’.
Door Piet Bakker op basis van Zaanstad Beraad van 3 oktober 2024 en eerder nieuws op De Orkaan. Afbeelding: De Orkaan / vergadering Zaanstad Beraad.
Dit soort conflicten zijn schering en inslag,zelfs bij onze overheid.
De hele maatschappij hangt van ruzie aan elkaar,op straat,in het verkeer,op scholen enz.
Allemaal ego's en we hebben allemaal gelijk ......
Het belangrijkste argument om geen overhaaste stappen te ondernemen is dat de kwaliteit van het cultuuronderwijs gegarandeerd blijft, is eigenlijk een kul argument. De afgelopen jaren hebben de docenten daar voor gezorgd zonder bemoeienissen van bovenaf. Kunnen ze prima, zijn ze voor opgeleid. Doen ze ook zonder de leerlingen daar in te betrekken. Kunnen ze prima, zijn ze voor opgeleid.
Dat er geen overhaaste stappen moeten worden genomen wordt al járen gezegd en dat is het probleem juist. Er had al veel eerder wat moeten gebeuren, dan was deze situatie nooit ontstaan.
Het is de hóógste tijd dat de muziekschool weer zelfstandig verder gaat. Dit tijdrekken doet me denken aan een sterfhuisconstructie. Hoe eerder die verzelfstandiging, hoe beter.
PS : sterkte Moon.
bij mijn weten WAS fluxus ooit de muziekschool, althans, is daaruit voortgekomen!!
Zo verdrietig om een van de beste, mooiste muziekscholen van Nederland zo te zien ondergaan! Onbegrijpelijk!
Denk dat het tijd is voor een echte crisis manager met hart voor muziek
Exact: de bestuurder van FluXus z.s.m. op non-actief en dan bouwen aan vertrouwen. dit kan zo toch niet?
Terug naar de kleuterschool om te leren hoe je met elkaar omgaat als je het niet eens bent.