Gisteren was er bij de NPO een feestelijke uitzending ter ere van 50 jaar lokale omroep, met grootheden als Sven Kockelmann, Anniko van Santen en Joris Linssen. Zij keken terug op hun lokale beginjaren.

Kneuterig gezellig, een speeltuin waar alles mocht. Een fijne springplank richting de landelijke media, waar hun échte carrière begon. 

Dit idee – lokaal nieuws als opstapje – getuigt van een misplaatst gevoel van onderdanigheid. Het ondermijnt de werkelijke waarde van lokale journalistiek. Natuurlijk is landelijk nieuws belangrijk, maar het lokale nieuws is cruciaal. Hier worden beslissingen genomen die directe impact hebben op ons dagelijks leven. Dit is waar de democratie leeft.

Lokale journalisten spelen een onmisbare rol. Het beeld van een omroep waar radioamateurs lineaire radio maken met programma’s die zowel in Spijkenisse als in Knollendam kunnen worden uitgezonden is achterhaald. Dat bewijst De Orkaan al 10 jaar. 

We houden de gemeenteraad in de gaten, stellen kritische vragen en zorgen ervoor dat de stem van de inwoners gehoord wordt. 

Het idee dat lokaal nieuws een bijzaak is, of een toegangspoort naar iets groters, is niet alleen fout – het is gevaarlijk. Want zonder de waakzame ogen van lokale verslaggevers valt de democratie uit elkaar.

Laten we dus stoppen met het verheerlijken van landelijke journalistiek als het hoogst haalbare. Het echte werk gebeurt hier, op lokaal niveau, waar onze samenleving haar wortels heeft. 

Lokale journalistiek is geen bijzaak, het is de fundering van alles. En voor nog geen miljoen krijgen ze me weg uit de Zaan. 

De foto boven komt uit het Gemeentearchief van Zaanstad. V.l.n.r.: Harry van der Laan, wethouder Thomas (Tom) Germeraad, Bert Hassink en dj Chris Daemen.