Burgemeester Hamming beloofde tijdens het feest van vijf jaar Bullekerk te gaan kijken naar de positie van de Musical Academy. Bull-directeur Niels Busch had aandacht gevraagd voor het verdwijnen, na vijftien jaar, van het succesvolle project van FluXus. De Academy deed tijdens het feest hun laatste kunstje, een mini-versie van de musical Zaans Verzet. De burgemeester leek wat overvallen door het voorzetje van Busch, maar beloofde het te gaan ‘meenemen’.

Maar wat betekent dat? ‘Meenemen’?

Via zijn woordvoerder laat cultuur-wethouder Wessel Breunesse weten dat Zaanstad ervan op de hoogte was dat FluXus wilde stoppen met de Academy: ‘deze activiteit past in hun eigen ogen niet binnen hun rol als netwerkorganisatie en de daarmee ingezette koers’.

Zaanstad geeft aan dat als er partijen zijn die de Musical Academy willen voortzetten, zij hiervoor via de beschikbare regelingen subsidie kunnen aanvragen.

Maar wat betekent het ‘meenemen’? Weinig concreets blijkt nu: ‘we zitten nog altijd in het visietraject waar besloten zal worden welke rollen FluXus heeft. Op basis daarvan moet bekeken worden welke activiteiten daar wel en niet bij passen. Wij zitten als gemeente daarbij in de rol als opdrachtgever en subsidieverstrekker, het “hoe” van de uitvoering ligt natuurlijk bij FluXus’.

In gewone mensentaal: voorlopig doet Zaanstad niets. En als de visie af is, mag FluXus bepalen wat ze gaat doen (dat zal pas in 2026 zijn). Dat het besluit dan anders zou zijn dan nu, lijkt zo goed als uitgesloten.

Doorstart?

Tijdens het Zaanstad Beraad van 3 oktober 2024 waar CU-steunraadslid Sietse Oppenhuizen vragen aan wethouder Breunesse stelde naar aanleiding van artikelen op De Orkaan over de Academy: ‘het terugdraaien van het besluit is niet aan de gemeente, die heeft ook geen opdracht gegeven voor het verzorgen van een Musical Academy’.

Een doorstart van de Academy hoeft volgens Breunesse niet bij FluXus, dat kan door ‘andere partijen’. En aan het eind van zijn antwoord was er toch een sprankje hoop: ‘voor zover wij begrijpen zijn hier ook gesprekken over tussen Fluxus en betrokken partijen’.

Lees ook:

Door Piet Bakker op basis van eerder nieuws op De Orkaan (zie links boven) en woordvoerder van wethouder Breunesse. Foto van laatste optreden van Academy in de Bullekerk door Merel Kan (Orkaan).