Zwart geld, illegale vreemdelingen, minder betalen dan het minimumloon, geen vakantiegeld betalen, overtreding van arbeidstijdenwet en de participatiewet (ons gokje: werken met uitkering) en personeelsleden zonder juiste documentatie. Deze waslijst aan overtredingen werd vorige week vastgesteld bij een winkel in winkelcentrum Gibraltar in Zaandam.

Op het Karnemelkspad in Wormerveer werd afgelopen zondag een pand gesloten na de vondst van wapens, munitie, illegaal vuurwerk en drugs.

Het pand in Wormerveer wordt voor minstens drie maanden gesloten. De politie hield zaterdagnacht in het centrum van Zaandam iemand met een vuurwapen aan. In zijn woning in Wormerveer ‘vond de politie meerdere wapens, munitie, productiemateriaal voor een hennepplantage en vermoedelijk ook voor harddrugs, 710 gram hennep en divers illegaal vuurwerk’.

Gibraltar

Over de actie bij het winkelcentrum in Peldersveld schrijft Zaanstad in het persbericht:

‘Op 27 september voerde het interventieteam van de gemeente Zaanstad samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) een integrale controle uit in een winkel bij winkelcentrum Gibraltar te Zaandam. Hier werden diverse overtredingen geconstateerd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen, de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslagen, de Arbeidstijdenwet en de Participatiewet.’

Zo was er sprake van contante en zwarte uitbetalingen, lange werkdagen en vermoedens van loon dat onder het wettelijk minimumloon ligt. Ook hadden twee personeelsleden niet de juiste documentatie voor tewerkstelling. De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoekt de zaak en stelt daarna het boetebedrag vast.’

De winkel is niet gesloten aldus de woordvoerder van Zaanstad.

Het melden van verdachte situaties helpt bij de opsporing en aanpak. Melding maken kan bij de politie (0900-8844). Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via 0800-7000 of via het online formulier.

Gesloten pand op Karnemelkspad

Door Piet Bakker op basis van persbericht Zaanstad en woordvoering Zaanstad. Foto’s: Google Streeview en Zaanstad.