Zaanstad gaat € 75.000 uitgeven voor een onderzoek naar de kosten voor het energieneutraal maken van het Zaantheater. Dat lijkt ons een goed idee. Maar ook wordt onderzocht wat het kost om het gebouw te slopen en op diezelfde plek (of ergens anders in het centrum van Zaandam) een nieuw theater te bouwen. De kosten van energieneutraal maken en sloop/nieuwbouw worden tegen elkaar afgezet.

De Orkaan wil daar graag een bouwsteentje aan bijdragen. De kosten voor het onderzoek naar de afweging kan Zaanstad dan in eigen zak houden en en een leuke culturele bestemming voor zoeken (Musical Academy?). De Orkaan #Feitencheck: Is Slopen Duurzaam?

(Spoiler alert: nee!)

Uitstoot

Op de website van de Woonbouw schrijft expert Jan Willem van de Groep over de keuze tussen sloop/nieuwbouw en renovatie. In dit geval gaat het over huizen, maar de systematiek is overeenkomstig. In beide gevallen gaat het om het beperken van de CO2-uitstoot. De conclusie is eenvoudig:

‘Slopen en vervangen door nieuwbouw veroorzaakt meer uitstoot dan renovatie van een bestaand gebouw.’

Niet alleen de uitstoot wordt meer, Van de Groep schrijft ook dat sloop kapitaalsvernietiging betekent en het eigen vermogen aantast, ‘de waardevermindering is alleen te rechtvaardigen wanneer er een hogere maatschappelijke of financiële waarde voor terugkomt’. Dat is hier niet het geval: het gaat de gemeente (veel) geld kosten en er is al een theater dus er komt niks bij.

Ook wordt vaak vergeten dat nieuwbouw (vooral als het op een andere locatie is) grote infrastructurele kosten met zich mee brengt. Het is eenvoudig:

‘het meest duurzame gebouw is een gebouw dat er al staat’.

Renovatie is beter

Andere experts onderschrijven de visie van Van de Groep. Stijn Brancart (TU Delft): ‘In de meeste gevallen is renovatie beter voor het klimaat en het milieu dan slopen’. Hoogleraar Duurzaam bouwen Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft zei in het tv-programma Atlas (NTR) dat de CO2-uitstoot en milieuschade door sloop-nieuwbouw ‘vele malen hoger’ is dan die door renovatie.

Dr. ir. Haico van Nunen, lector Duurzame Renovatie bij de Hogeschool Rotterdam publiceerde veel over slopen versus renoveren. Zijn cijfers – die over het algemeen wel over woningen gaan – maken duidelijk dat 50 procent van de CO2-uitstoot tijdens de bouw en sloop vrijkomt, ‘Sloop en vervangende nieuwbouw is vanuit duurzaamheidsoogpunt dan ook niet altijd de juiste keuze, zelfs als het betekent dat er een energiezuinige woning voor in de plaats komt’. De rest van de uitstoot wordt verdeeld over de levensjaren van een gebouw, als het maar 25 jaar staat is dat dus relatief hoog.

Verduurzamen

Tijdens de behandeling van de bestemmingplan Peperstraat waar ook sprake is van sloop/nieuwbouw zei Melchior Mattens (Partij voor de Dieren) al dat sloop nooit duurzamer was dan nieuwbouw (over die duurzaamheid werd hoog opgegeven in de plannen). Dat was de aanleiding voor De Orkaan om op onderzoek uit te gaan, Mattens wees ons op het document van de Woonbond. Hij zegt overigens ook ‘enorm verrast’ te zijn over de Zaantheater-plannen.

Het Zaantheater krijgt € 3,4 miljoen subsidie per jaar van Zaanstad. Daarvan is € 0,4 miljoen bestemd voor onderhoud. Maar eigenlijk is er € 1,2 miljoen per jaar nodig voor onderhoud. Dit betekent een tekort van € 0,8 miljoen per jaar. Maar het verduurzamen komt nog bovenop die extra onderhoudskosten.

Nieuwbouwkosten

Wat zou een nieuw Zaantheater kosten? Dat wordt natuurlijk een gokje. Twee zalen, ruime foyer, garderobe, kleedkamers, parkeergarage, kantoren, toneel-ruimte, licht en geluid… Het Cultuurcluster dat er nooit kwam werd al op zo’n € 50 miljoen geschat (zeven jaar geleden). Het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch werd begroot op € 55 miljoen euro maar gaat nu richting € 80 miljoen (de case vertoont nogal wat overeenkomsten met die in Zaanstad). In Alphen aan de Rijn werden de kosten voor een nieuw theater op € 41 tot 52 miljoen ingeschat. In Veenendaal werd uitgegaan van € 50 miljoen.

En waar zou het dan moeten komen als het elders in het centrum van Zaandam gebouwd gaat worden? Dat is weer een fijn onderzoek – niet alleen fijn maar ook zinloos en overbodig (en geld dat je beter op zak kan houden).

In september 2017 is het Zaantheater inwendig gerenoveerd, ook deze zomer is het pand behoorlijk op de schop gegaan. (Theaters houden het niet lang vol in Zaanstad. De Speeldoos werd na ruim 25 jaar gesloten.)

Het onderzoek van Zaanstad wordt in november 2024 afgerond, daarna aan het college gerapporteerd en pas na januari 2025 openbaar gemaakt. Het onderzoek van De Orkaan is gister gedaan, en wordt vandaag aan iedereen openbaar gemaakt. Geen dank.

Door Piet Bakker. Bronnen: Woonbond, Ecobouwers, Recht op de Stad, boek Duurzaam Renoveren Haico van Nunen bij Hogeschool Rotterdam, Omroep Brabant, Melchior Mattens, Zaanwiki en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Rick Nieborg (De Orkaan).