Er is veel aan de hand in de wereld, genoeg onderwerpen waar de politici in Den Haag hun hoofd over kunnen breken zou je denken. Toch ging het in het wekelijkse vragenuurtje gisteren ruim tien minuten over bingoavondjes.

De Kansspelautoriteit stuurde een informatiebrief naar Mokum Magazine dat hun wekelijkse bingoavond in café-restaurant 1e klas op het Amsterdamse Centraal-station niet aan de voorwaarden voldoet. Dit tot afgrijzen van de Oostzaanse Rosemarijn Dral (VVD), die de verantwoordelijk staatssecretaris het vuur aan de schenen legde.

Dral was eerder wethouder voor de VVD in Oostzaan. Nu is ze Kamerlid voor de VVD en in die hoedanigheid sprong ze op de bres voor kleinschalige bingo’s. Het was haar eerste optreden, haar ‘Maiden speech’.

Gokregels

Dat het onderwerp op de agenda stond, had dus te maken met de wekelijkse bingoavond van Mokum Magazine. De Kansspelautoriteit nam eerst per brief en later telefonisch contact op met het blad, met de mededeling dat de bingo in de huidige vorm niet is toegestaan. Zo legde ze uit dat een bingo een kansspel is waar je geen invloed op hebt, hierdoor zijn er strenge gokregels van toepassing.

Maar wat zijn die strenge regels dan precies? Op de website van Kansspelautoriteit vallen de volgende voorwaarden te lezen:

  • Als organisator bent u een Nederlandse vereniging die minstens drie jaar bestaat.
  • In de statuten van uw vereniging staat een duidelijk omschreven doel, en dat doel is niet het organiseren van kansspelen. 
  • U organiseert het kleine kansspel voor een van tevoren bekendgemaakt goed doel (een commercieel doel is dus verboden).
  • Prijzen en premies in geld of goederen die spelers kunnen winnen, mogen niet hoger zijn dan € 400 per serie of set en in totaal is de waarde van de te winnen prijzen of premies niet meer dan € 1.550 per bijeenkomst.

Wanneer er aan deze voorwaarden kan worden voldaan moet het tijdstip en de locatie minstens twee weken van tevoren worden gemeld bij de gemeente. De gemeente kan vervolgens eisen stellen of de bingo verbieden.

Doorgeslagen regelgeving

Dral begon haar betoog door op de maatschappelijke functie die een bingoavond kan hebben te wijzen. Volgens Dral zijn voor veel mensen ‘de kleine dingen zoals een gezellige bingoavond de dingen die het leven kleur geven.’ Ze stelde vervolgens de vraag aan staatsecretaris Ingrid Coenradie (PVV) of ze het met haar eens was dat het verbieden van dit soort avonden ‘doorgeslagen regelgeving’ is. 

Coenradie benadrukte vervolgens dat handhaving momenteel nog niet van toepassing is bij de bingo van Mokum Magazine, maar dat dit wel zo zou kunnen zijn wanneer de bingo in de huidige vorm wordt doorgezet. Verder legde ze uit dat de regelgeving rondom de bingo’s erop gericht is om ‘risico’s ten aanzien van consumentenbescherming, kansspelverslaving en kansspel gerelateerde criminaliteit zoals witwassen en fraude’ tegen te gaan.

(Ja, u leest het goed: witwassen en fraude.)

Dral vroeg Coenradie vervolgens om toch te kijken of er soepeler mee om kan worden gegaan, omdat dit mensen belemmert een ‘onschuldig’ spelletje te spelen. Coenradie antwoorde hierop dat kleinschalige bingo’s wat haar betreft door moeten kunnen gaan, maar wel volgens de wettelijke regels die hiervoor gelden.

Dral kreeg bijval van haar collega’s Peter Smitskan (PVV) en Marieke Wijen-Nass (BBB), die Coenradie opriepen nogmaals naar de regels te kijken. Coenradie bleef erbij dat kleinschalige bingo’s gewoon door moeten gaan, maar wel volgens de regels en dat er ergens een grens moet worden getrokken (maar dat had ze dus al gezegd).

Bekijk hier het fragment uit het vragenuurtje. Dral komt aan het woord vanaf 00:21:30.

Door: Rick Nieborg, info: kansspelautoriteit.nl, NPO Start: NOS het vragenuurtje en een tipgever, foto: Dral tijdens eerder commissie-debat (Instagram).