Ze zitten er pas sinds juli, maar een bewoner van woontoren Romanov aan het Stadhuisplein is het nu al zat. Hij (m/v) diende een klacht in over de geluidsoverlast die arcadehal Sir Winston Games veroorzaakt (over de verlichting wordt niet gerept). 

Dit meldt burgemeester Hamming in een brief aan de gemeenteraad.

In september zijn toezichthouders van de gemeente langs geweest voor een controle, waarna Sir Winston een geluidsmeting uitvoerde. Hoewel er geen overschrijding van de geluidsnormen was, werd een klein geluidslek ontdekt. Sir Winston heeft hierop extra geluidsisolatie laten aanbrengen en enkele luidruchtige speelautomaten verplaatst of vervangen.

Ondermijning?

De gemeente heeft de situatie opnieuw gecontroleerd en zal een aanvullend geluidsonderzoek uitvoeren tussen 12 en 15 oktober 2024. Afdeling Aanpak Ondermijning is d’r bovenop gezet. Dat vinden we ietwat curieus omdat geluidsoverlast niet lijkt voor te komen in het takenpakket van die afdeling. In ons woordenboek staat ‘ondermijning’ voor situaties waarin de onderwereld en de bovenwereld met elkaar verweven raken. Denk aan zaken als: illegaal wiet- of hennep verbouwen, drugshandel, geld witwassen, illegale arbeid, criminele motorbendes, bedreiging, zorgfraude en vastgoedfraude.

UPDATE: Volgens een reactie van de woordvoerder van de burgemeester is voor inschakeling van de Afdeling Aanpak Ondermijning een logische verklaring: ‘onze toezichthouders voor de horeca werken binnen de afdeling ondermijning. Zij checken ook de meldingen voor geluidsoverlast’.

Als de maatregelen van Sir Winston niet voldoende blijken, kan de gemeente verdere stappen ondernemen.

Door Merel Kan, informatie uit kennisgevingsbrief aan de raad en reactie Zaanstad. Foto boven: Ed de Keijzer, onder Edwin Wielenga (rij bij opening Sir Winston).