Dansen, dansen, alcohol (en/of andere middelen) en nog meer dansen: dit zijn de ingrediënten van de vijfdaagse feest-marathon van het Amsterdam Dance Event. Van 15 tot 20 oktober vindt ’s werelds grootste clubfestival voor elektronische muziek plaats. Net als voorgaande jaren worden er onder dezelfde noemer ook feesten in Zaandam georganiseerd.

Er vinden meer dan duizend feesten en een paar conferenties plaats op meer dan tweehonderd locaties, grotendeels in de hoofdstad. Zeven hiervan zijn op het Hembrugterrein en aan de Hemkade 48. Alle Zaanse evenementen zijn terug te vinden in onze uitgaansagenda (zie onder).

Feestexplosie

Hoewel bijna alles elektronische muziek is, zijn er voor mensen die dit genre niet alleen zien als “boem-boem-boem muziek” grote verschillen. Denk aan house, drum and bass, techno en het nieuwe Nederlandse exportproduct voor feestgangers: hardtechno. Dit genre is mede groot geworden door de Verknipt-feesten, die ook tijdens ADE een groot feest geven op het Hembrugterrein. Dit jaar organiseerden ze het grootste hardtechno-feest ooit, met 40.000 bezoekers in de Johan Cruijff ArenA.

Net als in de hoogtijdagen van de gecommercialiseerde gabbermuziek eind jaren ’90 wordt er een beetje neergekeken op hardtechno, vooral door oudere technodj’s en zogenoemde puristen die de muziek te simpel en te mainstream vinden. Maar juist omdat er zo tegenaan wordt geschopt, is het misschien wel zo populair onder het jonge publiek.

Zó veel verschillende ADE-feesten in Zaandam betekent: keuzes, keuzes en nog eens keuzes. En hadden we al gezegd dat er heel veel te kiezen valt?

Laat je helpen door onze simpele, soepele uitgaansagenda! Kleine tip: typ “ADE” in de zoekbalk en je hoeft minder te scrollen.

Je vindt hem hier:

Door: Nick Boeske. Info: ADE. Foto: De Orkaan.