De 70ste editie van de Kinderboekenweek gaat vandaag van start. Het jaarlijkse leesfestijn voor kinderen duurt tot en met 13 oktober. De Kinderboekenweek staat deze keer in het teken van ‘Lekker eigenwijs’.

Kinderboeken zitten vol personages die tegendraads zijn, soms dwarsliggen en vooral lekker eigenwijs zijn. En dat is precies waar het tijdens de boekenweek om draait. Op verschillende plekken in de Zaanstreek worden activiteiten georganiseerd.

Prentenboek komt tot leven

De Bieb en het Zaantheater slaan de handen ineen om samen zoveel mogelijk kinderen de magie van lezen en theater te laten ervaren. In De Bieb in Krommenie en Zaandam kunnen kinderen (6 – 12 jaar) tijdens de Kinderboekenweek het Biebrebellenspel doen, een eigenwijze stickerspeurtocht. Op woensdag 2 oktober kunnen kinderen (4+) naar de voorstelling ‘Sjors en Ruud spelen een prentenboek’. Ze lezen eerst het prentenboek voor zodat alle kinderen helemaal voorbereid zijn om het podium op te gaan. Daarna worden de rollen verdeeld en het decor opgesteld, de muziek begint te spelen en het prentenboek komt tot leven. Alle kinderen mogen gratis naar deze voorstelling.

Voorlezen in de wei

Ook Stadsboerderij Darwinpark doet mee aan de Kinderboekenweek. Op woensdag 9 oktober wordt van 14.00 – 16.00 uur voorgelezen uit het boekje ‘Wat zeg ik? Hondentaal voor kids’. Het verhaal is beeldend, fantasierijk en voor kinderen heel erg voorstelbaar. De toegang is gratis, maar een donatie is altijd welkom.

Kinderboekenweekfeest

Op zondag 13 oktober wordt de Kinderboekenweek afgesloten met het Kinderboekenweekfeest in het Zaantheater. Alle kinderen t/m 12 jaar kunnen met hun papa’s, mama’s, opa’s en oma’s van alles in de foyer beleven. Vanaf 12.30 uur komen kinderboeken hier tot leven. De toegang tot de foyer is gratis. ’s Middags zijn er twee voorstellingen: ‘Brandweerman Sam Live! (2+) en ‘Sjakie en Jopie (3+)’. Kaarten voor deze voorstellingen kosten € 7,50.

De activiteiten tijdens de Kinderboekenweek zijn natuurlijk ook opgenomen in onze strakke nagelnieuwe uitgaansagenda:

Tekst: Redactie De Orkaan, Bronnen: De Bieb voor de Zaanstreek, Zaantheater en ZNMC, Foto: Orkaan Archief.