Je zou denken dat dit een verhaallijn is van een slechte B-film, maar niets is minder waar. Een 32-jarige Zaandammer is schuldig bevonden aan verduistering en poging tot verduistering. De straf: drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk en hij moet € 344.900 terugbetalen. Hij stal € 425.000 van zijn werkgever, de Haarlemse gelddrukker ‘Joh. Enschedé’, door het geld in zijn onderbroek naar buiten te smokkelen en probeerde daarna nog eens ruim € 1,5 miljoen te stelen.

De Zaankanter ging eerder in hoger beroep tegen de straf, maar deze blijft ongewijzigd. Wel hoeft hij nu iets minder terug te betalen dan eerst. Het oorspronkelijke bedrag van € 375.000 is verlaagd omdat € 30.100 al eerder in beslag was genomen. Als hij het bedrag van € 344.900 niet kan terugbetalen, kan hij daarbovenop nog maximaal 1.080 dagen (ongeveer drie jaar) extra celstraf krijgen. Zijn 41-jarige oom, die hielp bij het verbergen van het geld en bij wie € 30.000 van de buit werd gevonden, kreeg in 2022 een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Gokken met gestolen tonnen

De man werkte sinds 2017 als plaatsvervangend teamleider bij ‘Joh. Enschedé’. Tijdens een dienst zette hij dozen met vijftigeurobiljetten, ter waarde van twee miljoen euro, apart en verborg ze in een opslagruimte onder inpakfolie. Door de strikte beveiliging, waarbij personeel bij binnenkomst en vertrek wordt gewogen, kon hij het geld alleen in kleine beetjes naar buiten smokkelen. Hij deed dit door de biljetten in zijn onderbroek te stoppen. De Zaankanter gebruikte het gestolen geld onder andere om te gokken.

Na anderhalve week werden de verstopte dozen ontdekt en op camerabeelden was te zien dat hij de dozen had verstopt. Hij had ondertussen al € 375.000 buitgemaakt en nog eens € 50.000 verstopt in een tas in de kleedkamer. Een deel van het geld kwam in omloop en werd teruggevonden, maar het meeste is nog steeds niet terecht. In de auto van zijn oom werd € 30.000 aangetroffen, waarmee ze van plan waren naar het buitenland te vertrekken, totdat ze tegen de lamp liepen.

Door: Nick Boeske. Info: Vonnis rechtbank Amsterdam. Foto: De Orkaan.