Wanbeleid, gebalde vuisten, grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, het dreigen met politie en een – geliefde – op staande voet ontslagen medewerkster. De relatie tussen kunst- en cultuurcentrum FluXus en de muziekschool-docenten is volledig geëscaleerd.

Toen FluXus geen muziekdocenten meer in dienst nam maar ze als ZZP’er liet betalen voor ruimtes die ze huren, veranderde de relatie tussen docenten en FluXus fundamenteel. Volgens docenten is FluXus zich vooral als kamerverhuurder gaan ontpoppen, er werd huur gevraagd voor ruimte die door de gemeente werd betaald. De service die FluXus bood was minimaal.

Onder directeuren Otto Berg (2017-2021), Jos van Geel (interim, 2021-2023) en Mireille Stuart (interim, 2023-2024) kwam de positie van het muziekonderwijs verder onder druk te staan. 

Zo werd onder meer het programma Muziek Maakt School (MMS) in 2019 gestaakt waardoor muziekdocenten met een fikse inkomstendaling werden geconfronteerd.

Zelfstandig

Docenten van de muziekschool maakten plannen voor losmaking van FluXus. Dat viel niet in goede aarde bij het management van FluXus. Een mediation-traject in 2023 om de verhoudingen te normaliseren mislukte. 

Ook de nieuwe directeur-bestuurder Vincent van Kekerix (aangetreden op 1 april 2024) bleek geen verbindende rol te kunnen spelen. Het managementteam van Fluxus, dat zich voorheen weinig liet zien in het gebouw voor muziekonderwijs, was er ineens regelmatig aanwezig. Dat werd niet door iedereen als prettig ervaren. Daarbij gingen dit jaar de huurprijzen omhoog, niet alleen voor leslokalen maar ook voor oefenruimtes voor leerlingen.

Toen afgelopen vrijdag 27 september docenten een vergadering hielden met ‘verzelfstandiging’ als agendapunt ging het mis. 

Bij aanvang van die bijeenkomst in de Pasveerzaal aan de Westzijde betrad het ‘voltallige MT’ de zaal. Behalve Van Kekerix waren dat Hoofd marketing & communicatie Hanna van der Veen, Hoofd onderwijs & wijknetwerk en Realisatie Maaike Haas en Hoofd Cultuurhuizen en Podium DE FLUX Linda Willemszoon. Het Managementteam wilde dat de vergadering werd gestaakt. Toen de docenten zeiden dat niet van plan te zijn, kondigde Van Kekerix aan de politie te zullen bellen om de docenten uit het gebouw te verwijderen. Docenten dreigden daarop de pers in te schakelen. Het MT koos eieren voor haar geld maar koos ook meteen de aanval door zelf een ‘statement’ over de docenten naar de pers te sturen.

Grensoverschrijdend gedrag

Van Kekerix kondigde aan niet meer met de Stichting Zaanse Muziekschool te praten vanwege een incident dat zich drie weken daarvoor had afgespeeld. De stichting zou een onveilige situatie creëren en grensoverschrijdend gedrag vertonen. Wat er precies onveilig was en welke grens was overschreden werd niet duidelijk gemaakt. 

In het statement van Van Kekerix werd met geen woord gerept over de vergadering van dezelfde dag die op last van het management eigenlijk niet georganiseerd had mogen worden, niets over het inschakelen van de politie en ook niets over een medewerker die met ontslag werd bedreigd. Jochem de Haan van de Stichting Zaanse Muziekschool zei tegen De Orkaan: ‘Onze docenten zijn degenen die zich geïntimideerd voelen’.

Wat er tijdens de vergadering van vrijdag 27 september is gebeurd werd duidelijk door de vele reacties onder het artikel waar twintig muziekschooldocenten en oud-docenten reageerden. Vrijwel iedereen had dezelfde lezing: het managementteam onder leiding van Van Kekerix was bij de vergadering binnengekomen en had geëist dat deze werd gestaakt, toen dat niet gebeurde werd met politie gedreigd. Vervolgens werd de medewerker ‘klantenservice locatie muziek’ op non-actief gezet en met ontslag bedreigd. Medewerkers en oud-medewerkers gaven aan dat de verhoudingen volledig verstoord waren en dat verzelfstandiging van de muziekschool eigenlijk de enige optie was.

Reactie Van Kekerix

De lezing van directeur Van Kekerix wijkt op onderdelen af van die van de docenten. Hij zou niet hebben gedreigd met het bellen van de politie:

‘Tot twee keer toe weigerde het bestuur van de stichting het pand te verlaten. Ik heb toen gezegd dat het een logische stap zou kunnen zijn om de politie te bellen, maar dat we het daartoe niet zouden moeten laten komen met z’n allen.’ 

Over het op non-actief zetten van de medewerker (die inmiddels op staande voet ontslagen zou zijn) van de klantenservice wil hij geen uitspraken doen: ‘Dat doen wij niet over individuele gevallen.’ 

Verder benadrukt hij dat hij gewoon het beleid uitvoert zoals dat door Zaanstad in 2014 is ingezet: 

‘Fluxus vervult nu een rol als penvoerder in de regeling cultuureducatie, wat betekent dat zij scholen adviseren en zorgen voor een cultuuraanbod.’ 

Lees ook: FluXus en Muziekschool op ramkoers: ‘grensoverschrijdend gedrag’

Volgens Van Kekerix zijn er ‘intimiderende situaties’ geweest, pestgedrag en een gebalde vuist bij een confrontatie. Dat is als grensoverschrijdend beschouwd. De huren zijn niet verhoogd maar ‘geïndexeerd’.

De verzelfstandiging van de Muziekschool moet volgens de directeur ‘binnen een breder gedragen visie plaatsvinden’, en het is te vroeg om daarop vooruit te lopen. Hier ziet hij ook een rol voor gemeente en gemeenteraad. Wij hebben bij wethouder Breunesse geïnformeerd naar de rol die de gemeente in dit conflict denk te gaan spelen.

Door Merel Kan en Piet Bakker, met hulp van Bas Sommeijer. Foto: Gemeentearchief Zaanstad/ Roland Peeters, onder: De Orkaan. De titel komt uit een reactie van een leerling: “dit hele verhaal is een slecht gecomponeerde symfonie in mineur.”