Bij basisschool Herman Gorter aan de Burgemeester Smitstraat in Zaandam ontstond maandag – 30 september – aan het einde van de ochtend commotie. Er was brand uitgebroken in de school en alle kinderen, meesters en juffen van 13 klassen moesten naar buiten.

Het ontruimen ging vlekkeloos, daar wordt regelmatig op geoefend. In totaal moesten zo’n 200 kinderen in de kou wachten. De straat werd afgezet om hulpverleners de ruimte te geven.

Bij aankomst van de brandweer stond de school helemaal vol met rook. Een toiletrolhouder bleek in de fik te staan. De brand werd snel geblust en de school wordt gelucht. In het onderbouwgebouw kan niet meer naar binnen worden gegaan. Alle jassen en tassen kunnen daardoor vandaag niet meer worden opgehaald.

De kinderen zijn warm en veilig overgebracht naar de bovenbouw aan de D. Doniastraat. Er is een schema verstuurd naar ouders om de leerlingen op te halen. Eerst de allerkleinsten, daarna groep 3 en 4. Ouders moeten aan de overkant van de straat wachten. Meesters en juffen komen met de kinderen naar buiten.

Onder een slideshow met acht foto’s (klik op pijltjes of swipe):

Bijdrage door Michel Schermer (foto onder aangeleverd door Jan ter Wisscha)