De plannen voor het lang leegstaande terrein aan de Westzijde 390 krijgen eindelijk vorm. In plaats van ‘reguliere woningbouw’ wordt nu gekozen voor een zorgcomplex met 30 wooneenheden van maximaal 14 meter hoog voor senioren die 24-uurs ondersteuning nodig hebben.

Na jaren van onduidelijkheid, eigenaarswisselingen en gebrek aan plannen ligt er eindelijk een voorstel voor het perceel. Eerst moet echter een haalbaarheidsstudie bepalen of het project haalbaar is. Als de resultaten positief zijn, komt er een Ruimtelijk Programma van Eisen, waarin de bouwvolumes en eisen worden vastgelegd. De gemeente begeleidt dit proces en maakt afspraken over de kosten.

Steigers

Het terrein aan de Zaan in Zaandam, tegenover de Frans Halsstraat, was van Havenhout Zaanstad voor de productie van drijvende steigers. Toen zij naar Assendelft vertrokken, werd in 2019 het perceel aangekocht door Ivar Moens en Rogier Kerstel met de ambitie om er woningen te realiseren. Moens sprak destijds over ‘leuke plannen’ en gaf aan dat het asbest gesaneerd was, maar verdere ontwikkelingen bleven uit.

In 2020 werd het terrein kortstondig gekraakt, waarna het wederom stil bleef. Uiteindelijk verkochten Moens en Kerstel het perceel aan Van den Bruele Vastgoed B.V. uit Bilthoven, die aanvankelijk een plan voor ‘vijf royale stadsvilla’s’ wilde ontwikkelen. Dit plan ging echter niet door, en de focus is nu verschoven naar een zorgcomplex voor ouderen.

Door: Nick Boeske. Info uit aanbiedingsbrief aan gemeenteraad en eerdere artikelen op De Orkaan. Foto onder: Google Streetview (2024). Boven: impressie van de nieuwbouw.