In de discussie over fusieplannen voor Oostzaan zien veel inwoners Amsterdam als de slechtste optie, daar zouden gemeentelijke lasten veel hoger zijn. We hebben alle cijfers naast elkaar gelegd en wat blijkt: de lasten voor bewoners verschillen tussen de gemeenten wel een beetje, maar niet erg veel. Voor ondernemers gaan de kosten wel omhoog, maar Amsterdam is niet de duurste gemeente.

Als we kijken naar de gemeentelijke lasten voor bewoners, zien we dat de verschillen tussen de gemeenten relatief klein zijn. In de berekening zijn de belangrijkste gemeentelijke lasten* voor bewoners opgenomen, waaronder afvalstoffenheffing, rioolheffing, waterschapslasten, leges voor uittreksels, hondenbelasting en onroerendezaakbelasting (OZB), op basis van een gemiddelde WOZ-waarde van € 400.000.

Hieronder volgen de gemeentelijke lasten voor bewoners van de fusiekandidaten, inclusief Oostzaan:

  • Waterland: € 1.489,50
  • Oostzaan: € 1.467,60
  • Landsmeer: € 1.456,56
  • Amsterdam: € 1.423,30
  • Zaanstad: € 1.351,84

Amsterdam heeft een relatief lage OZB voor woningeigenaren (0,0462% van de WOZ-waarde), wat ervoor zorgt dat de totale gemeentelijke lasten lager uitvallen in vergelijking met andere gemeenten. Dit ondanks het feit dat Amsterdam op andere posten, zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing, vaak hogere tarieven heeft.

Grote verschillen

De gemeentelijke lasten voor ondernemers met een eigen pand laten grote verschillen zien, in tegenstelling tot de cijfers hierboven. In de berekening worden de belangrijkste* gemeentelijke lasten voor ondernemers meegenomen, waaronder onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing, reinigingsrecht en reclamebelasting.

Hieronder volgen de gemeentelijke lasten voor ondernemers met een eigen pand van de fusiekandidaten, inclusief Oostzaan:

  • Zaanstad: € 3.184,80
  • Amsterdam: € 2.432,20
  • Waterland: € 2.183,20
  • Landsmeer: € 2.025,32
  • Oostzaan: € 1.730,80

Het beleid van de ondernemersgezinde VVD, die sinds 2002 (soms gedeeld) de grootste partij in Oostzaan is, heeft, kijkend naar de cijfers, zijn vruchten afgeworpen. In Oostzaan betalen ondernemers aanzienlijk minder belasting dan in de andere gemeenten. Tussen nummer 4 (Landsmeer) en nummer 2 (Amsterdam) zit een verschil van ongeveer € 400 per jaar, maar het verschil tussen nummer 2 (Amsterdam) en nummer 1 (Zaanstad) is erg groot: maar liefst € 752,60.

Burgemeester Polak van Oostzaan bracht afgelopen maandag een bezoek aan zijn buurman Jan Hamming van Zaanstad. Dit gesprek volgt op de opdracht van de Oostzaanse gemeenteraad om fusiegesprekken te voeren, onder andere met Zaanstad.

Lees het hele artikel hier: Oostzaan op de koffie bij Zaanstad.

* Uitleg afwegingen cijfers: Precario liggeld, RRB en parkeerbelastingen zijn weggelaten omdat ze alleen gelden in specifieke gevallen. Precario is voor bijvoorbeeld boten op openbare grond, RRB is voor woonboten, en parkeerbelasting verschilt sterk per locatie. Deze gegevens zijn daarom niet representatief.

Door: Nick Boeske. Info: Atlas Gemeente Kosten en eerdere artikelen op De Orkaan. Foto: De Orkaan. Grafieken: ChatGPT.