Dit intro van de sportagenda gaat over volleybal, die sport begint namelijk zaterdag weer aan de competities. Ook rept het over waterpolo waar de dames van de Zaan de Champions League in willen en waar de tweede speelronde zal worden gespeeld van de Eredivisie voor heren.

Wat brengt het Zaanse sportweekend ons nog meer? De handballers spelen voor het eerst thuis in Zaandam, een volle voorlaatste speelronde in het korfbal op het buitenveld, basketbal en nog veel meer. Maar daarvoor zul je echt voorbij het intro moeten lezen.

Dit is de sportagenda voor het komend weekeinde. Voor al het voetbal van het komende weekend lees je onze voetbalagenda.

Vrijdag 4 oktober

Waterpolo

De dames van ZV de Zaan spelen het kwalificatietoernooi van de Champions League, het hoogste Europese toernooi in het waterpolo. Donderdag was de eerste wedstrijd. Tegen het Italiaanse Rapallo Pallanuoto werd gewonnen met 16-10. Topscorer Lieke Rogge nam vijf doelpunten voor haar rekening. Vrijdag is er één wedstrijd en zaterdag nog twee.

WedstrijdTijd
Champions League kwalZV de Zaan – FCT Telekom17.30
Dames de Zaan bedanken publiek na overwinning op Polar Bears in play offs. (Foto: Edwin Kleiss.)

Zaterdag 5 oktober

Badminton

Eén badmintonwedstrijd op zaterdag deze week. De overige verenigingen spelen op zondag.

BadmintonWedstrijdTijd
2e divisie afd 3Duinwijck – Swish14.00

Handbal

De handbal-heren van HV Zaanstreek kenden vorige week een valse start van het zaalseizoen. In Den haag werd gelijkgespeeld. Zaterdagavond is de eerste thuiswedstrijd. Om 20.00 uur komt Saturnus uit Leiden op bezoek in de sporthal Zaandam-Zuid aan de Weer.

De dames van HV Zaanstreek speelden dinsdagavond al hun laatste wedstrijd op het veld, tegen Graftdijk, en verloren met 6-16. Zij beginnen volgende week aan de zaalcompetitie.

WedstrijdTijd
Heren zaal 2e divisieHV Zaanstreek – Saturnus Leiden &HHV20.00
Het publiek in sporthal Zaandam Zuid kan weer naar het handbal. (Foto: Edwin Kleiss)

Korfbal

Op het buitenveld zijn nog twee laatste rondes te spelen in het korfbal. Na een korte pauze zullen de competities vervolgens in de zaal aanvangen. We nemen de stand van zaken met je door.

De Ereklasse 4 kent, met twee Zaanse ploegen, nog volop spanning. Koploper KZ speelt tegen het puntloze Tempo, Groen Geel ontvangt AWDTV waarmee het op gelijke hoogte staat.

Ook in de Overgangsklasse 5 zijn er twee Zaanse ploegen actief. KVZ ’23 gaat daarin als een raket en kan de champagne koud zetten. Roda Westzaan won vorige week voor het eerst een wedstrijd en moet nog knokken. Er is nog van alles mogelijk. Roda Westzaan speelt tegen (bijna) naamgenoot Rohda Amsterdam.

Furore degradeerde dit voorjaar naar de 2e Klasse 7 en gaat in die competitie nu best lekker met zes punten. Het puntloze Wolderwijd komt op bezoek in Saendelft.

In de 2e Klasse 8 treffen we OKV op een 2e plek maar de verschillen in punten zijn klein. De Oostzaners gaan naar HBC dat evenveel punten heeft.

Zaandam Zuid staat aan kop in de 4e klasse en kan dit weekend het verschil maken als de nummer 2 Aurora/DKV naar Oostzaan komt.

WedstrijdTijd
Ereklasse 4Groen Geel – AWDTV16.30
KZ – Tempo16.00
Overgangsklasse 5KVZ ’23 – Velocitas14.30
Roda Westzaan – Rohda15.30
2e klasse-7Furore – Wolderwijd15.30
2e klasse-8HBC – OKV14.30
4e klasseZaandam Zuid – Aurora/DVK13.20
KZ heeft een trouw publiek. (Foto: Edwin Kleiss)

Volleybal

Een nieuwe start voor de volleyballers. Zaterdag beginnen de competities. Zaanstad heren 1, dames 1 en Compaen heren 1 promoveerden en spelen dus een stapje hoger dit jaar. Een mooie ontwikkeling voor de clubs en een uitdaging voor de spelers.

Dwin Brouwer, coach van Zaanstad heren 1 is deze week te gast in de Warming up op de Orkaan podcast.

De Orkaan podcast (Zaans nieuws) · Warming Up: VV Zaanstad van start in Superdivisie – Dwin Brouwer
WedstrijdTijd
Superdivisie herenMerkala Zaanstad – VV Utrecht20.00
Topdivisie heren BKangeroes – Compaen17.00
Eerste divisie dames BMerkala Zaanstad – Leython DC17.00
Tweede divisie dames DUSV Protos – Compaen13.30
Merkala Zaanstad 2 – Switch15.00
Compaen heren 1 promoveerde binnen een jaar terug naar de Topdivisie. (Foto: Edwin Kleiss)

Volleybalspeelplaats

De jeugd heeft de toekomst, weten ze ook bij VV Zaanstad. Daarom organiseert de vereniging vanaf zaterdagochtend weer de Volleybalspeeltuin. De club meldt:

De volleybalspeeltuin van vv Zaanstad start op 5 oktober met een eerste gratis les. Op tien zaterdagen organiseert vv Zaanstad de Volleybalspeeltuin voor kinderen van 4 t/m 6 jaar van 9-10.00 uur op de Veldbloemenweg 6 in Zaandam Kogerveld. Spelenderwijs en zonder competitie-element maken zij kennis met alle verschillende vormen van bewegen die zij kunnen (her)kennen uit het gymnastiekonderwijs. De eerste deelname op 5 oktober is gratis. Meer informatie is te vinden op de website van vv Zaanstad : https://www.vvzaanstad.nl of stuur een e-mail naar: volleybalspeeltuin@vvzaanstad.nl. ‘

Waterpolo

Ook dit weekend is er alleen mannen-waterpolo te zien in de Eredivisie. ZV de Zaan en ZV de Ham spelen hun tweede wedstrijd na vorige week met winst te zijn gestart. De dames beginnen volgende week aan het seizoen in de Eredivisie.

De dames van ZV de Zaan hebben in Athene twee wedstrijden op het programma vandaag. Ondermeer tegen thuisploeg Panionios.

WedstrijdTijd
Eredivisie herenMNC Dordrecht – ZV de Zaan20.45
UZSC – ZV de Ham18.15
Champions League kwalZV de Zaan – Sant Andreu9.00
ZV de Zaan – Panionios17.30

Zondag 6 oktober

Badminton

Twee badmintonclubs spelen vandaag thuis met hun eerste teams. Matchpoint in Topsporthal de Koog in Koog aan de Zaan en De Shuttle in de Spatter in Wormer.

WedstrijdTijd
2e divisie afd 3SwishZaterdag
4e divisie afd 9Matchpoint – Velsen10.00
5e divisie afd 9De Shuttle – Hoornse bv (4)11.00

Basketbal

Vanaf dit seizoen volgen we ook basketbal in onze sportagenda. Windmills speelt zondagmiddag de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, in sporthal Zaandam Zuid aan de Weer in Zaandam. Landslake lions komt uit Landsmeer.

WedstrijdTijd
3e DivisieWindmills – Landslake lions (2)12.00

Honkbal

Nog twee wedstrijden te gaan voor de honkballers van Odiz Frogs. De ploeg van Eric Stans staat 7e.

WedstrijdTijd
4e klasse B herenOnze Gezellen (2) – Odiz Frogs14.00
Michael Valkenberg aan slag namens Odiz Frogs. (Foto: Odiz Frogs)

Hockey

De Kraaien dames speelden vorige week gelijk tegen Strawberries. Dat betekende het eerste puntverlies voor de formatie uit Wijdewormer. Ze staan wel gedeeld 1e met 10 punten. Tegenstander Baarn staat 4e met 7 punten.

WedstrijdTijd
Reservecomp. herenOverbos – Kraaien14.45
4e klasse damesBaarn – Kraaien12.45

Rugby

Rugby is een feestje en dat feestje viert Zaandijk Rugby deze week in Zwolle. De eerste drie wedstrijden van het seizoen werden gewonnen. Wordt de serie dit weekend voortgezet?

WedstrijdTijd
2e klasse noord (H)RC Zwolle – Zaandijk Rugby13.00

Door: Edwin Kleiss. Foto boven: KZ – DVO 8 juni 2024 door Edwin Kleiss.