De eerste overwinning is binnen voor Roda Westzaan. Dat geldt ook voor de heren van ZV de Ham en ZV de Zaan bij de start van de Eredivisie waterpolo. De handballers van HV Zaanstreek kennen een valse start en de dames van hockeyvereniging de Kraaien verliezen de eerste punten.

Dit zijn de sportuitslagen van het afgelopen weekend. Zie ook de voetbaluitslagen van zaterdag en zondag.

Zaterdag 28 september

Korfbal

In de Ereklasse verloor KZ vorige week thuis in de Koog opmerkelijk met 16-17 van Groen Geel. Net een week later stond gelijk de return op het programma in de competitie. In Wormer was het weer spannend tot aan het slot van de wedstrijd. Deze keer stond KZ nipt aan de goede kant van de uitslag. In deze klasse kan nog van alles gebeuren in de laatste twee wedstrijden. Al is Tempo afgehaakt in de strijd.

In de Overgangsklasse ging Roda Westzaan naar Leiderdorp, tegen Velocitas haalde de ploeg de eerste punten van het seizoen. Ook hier was het verschil in de eindstand slechts een doelpunt.

KVZ’23 won al de eerste drie wedstrijden in diezelfde klasse en speelde zaterdagavond om 20.00 uur pas. In Amsterdam Osdorp, tegen Rohda Amsterdam, werd ook de vierde overwinning van het seizoen behaald. De ploeg van Michael Hendriks staat trots bovenaan met acht punten. Roda staat gedeeld laatste in de groep van vier teams met twee punten.

Het vorig seizoen gedegradeerde Furore wist weer te winnen en staat nu 2e in de 2e klasse 7. Datzelfde kunnen we zeggen over OKV in de 2e klasse 8.

In de 4e klasse staat Zaandam Zuid er goed voor, nog even volhouden en dan kan er een stap omhoog gemaakt worden.

In de korte veldcompetitie zijn nog twee wedstrijden te gaan voordat de ploegen aan de zaalcompetitie beginnen.

WedstrijdUitslag
Ereklasse 4Groen Geel – KZ13-14
Overgangsklasse 5Rohda – KVZ ’2312-19
Velocitas – Roda16-17
2e klasse-7VZOD – Furore9-16
2e klasse-8OKV – Apollo9-10
4e klassePurmer – Zaandam Zuid7-20
KVZ’23 won vorige week de derby tegen Roda Westzaan. (Foto: Meneer de fotograaf)

Volleybal

De dames van Compaen en Zaanstad beginnen het volleybalseizoen met een reeks bekerwedstrijden. Dit weekend stond de derde, en voorlopig laatste, ronde op het programma voordat volgende week alle competities weer van start gaan.

WedstrijdUitslag
Nationale beker damesMerkala Zaanstad – Keistad2-3
Volevo – Compaen3-0

Waterpolo

De Eredivisie waterpolo voor heren ging zaterdag van start. Landskampioen ZV de Zaan ontving PSV Eindhoven in zwembad de Slag en won met 16-10. Dick van den Dobbelsteen was bij de wedstrijd aanwezig:

‘Zonder de pannen van het dak te spelen heeft ZV De Zaan heren 1 in de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen een simpele 16-10 overwinning behaald op PSV. In eigen huis moesten de Zaankanters wel eerst wakker worden geschud. Het op papier zwakkere PSV nam namelijk een 2-4 voorsprong en dacht nog eventjes dat er wat te halen viel in Zaandam. Pas halverwege het tweede deel kwam de Zaan bij zinnen en zonder zich bijster in te hoeven spannen werd er alsnog een ruime 16-10 zege behaald.’

Bij de Zaan debuteerde keeper Pim Steenbrink.

Pim Steenbrink tijdens zijn debuutwedstrijd tegen PSV. (Foto Hanny van den Dobbelsteen)

De Ham reisde naar Bodegraven voor een uitwedstrijd tegen BZ&PC, een ruime overwinning sterkt de gemoederen. De wedstrijd begon nog wel met een 2-0 achterstand na uitsluiting voor spelers van de Ham. Die stand kon makkelijk worden omgebogen. Vooral in de slotfase scoorde de Ham makkelijk en de stand schoot omhoog van 6-11 naar de 7-18 eindstand.

De damesploegen beginnen pas op 12 oktober aan het nieuwe seizoen op het hoogste niveau van Nederland. Het afgelopen seizoen wonnen de dames en heren van de Zaan zowel de landstitel als de KNZB beker. Vorige week voegden beide teams daar ook de Supercup aan toe.

WedstrijdUitslag
Eredivisie herenZV de Zaan – PSV16-10
BZ&PC – ZV de Ham7-18

Zondag 29 september

Badminton

Er waren drie wedstrijden van Zaanse clubs deze zondagochtend. Swish speelt thuis in de Trias sporthal Krommenie. De Shuttle speelt in sporthal de Spatter in Wormer.

Van Dorthe van Waarden ontvingen we een verslag van Hillegom 2 – Matchpoint:

‘Zondag mocht MatchPoint 1 aantreden tegen Hillegom 2. Beide teams draaien mee in de top van de poule. En dat de teams aan elkaar gewaagd waren, werd meteen al duidelijk in de dubbels. Zowel de heren- als de damesdubbel waren zwaarbevochten partijen, waarbij Hillegom uiteindelijk in drie sets de herendubbel naar zich toe trok, en Sophie en Dorthe het punt voor MatchPoint binnensleepten in de damesdubbel. Ook in de enkels hadden Jasper en Sophie de volle drie sets nodig om de wedstrijd te winnen. Helaas voor Dorthe en Dennis waren hun tegenstanders in de enkel net een maatje te groot. Met een 3-3 tussenstand werd begonnen aan de afsluitende mix-partijen. Ook hier werden de punten weer ‘eerlijk’ verdeeld: Jasper en Dorthe startten goed en bleven scherp tijdens de hele partij, en wisten zo hun ongeslagen status in de mix te behouden. Bij Dennis en Sophie ontbrak helaas net de benodigde scherpte die de tegenstanders wel hadden, waardoor het laatste punt naar Hillegom ging. Al met al een mooie 4-4 gelijkspel.’

Van Jason Harwijne ontvingen we toelichting bij de verloren partij van De Shuttle:

‘De Shuttle 1 kreeg zondag Matchpoint 2 op bezoek in Wormer. Met onze nieuwe vaste invaller Lysa namen we het op tegen onze doorgewinterde tegenstander. Na zeven verloren wedstrijden te hebben gespeeld, met de grootste kans op een punt in de heren enkel van Jason tegen David (22-20, 11-19, 19 21), viel de laatste gemengd dubbel van Jason en Iris tegen Gaspard en Dorien aan de juiste kant (12-21, 21-18, 21-9). Midden in de eerste set luidde er een brandalarm. Na een korte evaluatie van de sporthal kon de wedstrijd weer worden hervat. Had het zo moeten zijn? Eindstand: De Shuttle (1) en Matchpoint (7).’

WedstrijdUitslag
2e divisie afd 3Swish – Velo5-3
4e divisie afd 9Hillegom 2 – Matchpoint4-4
5e divisie afd 9De Shuttle – Matchpoint 21-7
Matchpoint 2 – de Shuttle 1 (Foto: Dorien Schreurs)

Handbal

Een frisse start voor de heren van HV Zaanstreek, dat was de bedoeling. Zij debuteerden het afgelopen seizoen op het landelijke niveau van de 2e divisie in de zaal met een mooie eindklassering op plek 2. Het nieuwe seizoen moet weer net zo mooi worden en begon zondag in Den Haag. Een volgens Wouter van Lienen onsportieve wedstrijd van Haagse kant eindigde in een gelijkspel.

‘Het was een zware pot tegen Hercules 2, een jonge ploeg die zich zeer graag wilde laten zien voor hun 1e elftal. Een eindstand van 24-24 waarbij we een groot gedeelte op voorsprong hebben gestaan. Fysiek moeten we even goed herstellen voor onze eerste thuiswedstrijd aanstaande zaterdag in Zaanstad Zuid. Deze tegenstander was niet de leukste en meest sportieve ploeg, maar we hebben ze weer gehad.’

WedstrijdUitslag
2e divisie heren zaalWHC Hercules – HV Zaanstreek24-24
2e klasse dames veldHCV ’90 – HV Zaanstreek23-22

Vrijdag was speler Wouter van Lienen in de Warming up op de Orkaan podcast te gast.

De Orkaan podcast (Zaans nieuws) · Warming Up: Handbalvereniging Zaanstreek staat voor verrassingen – Wouter van Lienen
Heren HV Zaanstreek bedanken het meegereisde publiek. (Foto vorig seizoen door: Wiebe Wijma.)

Honkbal

Voor Odiz Frogs is het seizoen nog niet voorbij. Met nog drie wedstrijden te gaan in de 4e klasse ging de nummer 8 op bezoek bij de nummer 7 in Amsterdam. De Amsterdam Capitals.

De overwinning werd over de streep getrokken, de punten kwamen mee naar de Kalverhoek en de 7e plek werd overgenomen van de tegenstander. Al moest daar wel wat voor overwonnen volgens coach Eric Stans:

‘Aanvallend waren we goed bezig. In de 7e inning lieten we de tegenstander nog terugkomen tot 8-8 maar bleven we aanvallend sterker en konden we de winst veilig stellen. Nog 2 uit wedstrijden te gaan.’

WedstrijdUitslag
4e klasse B herenAmsterdam Capitals – Odiz Frogs8-12
Peptalk voor Odiz Frogs voor een wedstrijd. (Foto: Odiz Frogs)

Hockey

De dames van de Kraaien begonnen het seizoen geweldig met drie overwinningen. Voor de vierde ronde van de competitie gingen ze op bezoek bij de Strawberries in Driehuis. De ploegen deelden de punten. Speelster Nova Ripken over de wedstrijd:

‘Na de eerste drie competitiewedstrijden gewonnen te hebben, stond vandaag onze eerste serieuze krachtmeting met directe concurrent Strawberries op de planning. Wij begonnen erg sterk en al vrij snel viel de 0-1 (Lexi Kassies) voor ons na een mooie aanval over rechts. Helaas wisten we de controle uit het eerste kwart niet vast te houden, en scoorde Strawberries de gelijkmaker in het tweede kwart. De rest van de wedstrijd waren wij de aanvallende partij, maar we konden niet door het verdedigende blok in de cirkel van de tegenstander komen.’

De heren van de Kraaien spelen, na het stoppen van het 1e team, met een gelegenheidsteam in de reservecompetitie.

WedstrijdUitslag
Reservecomp. herenKraaien – Purmerend 33-1
4e klasse damesStrawberries – Kraaien1-1
De Kraaien wonnen hun vorige (avond)wedstrijd met 7-1 van Uitgeest. (Foto: Edwin Kleiss)

Rugby

De Zaanse rugby-ers van Zaandijk Rugby haalden de volle mep uit hun eerste twee wedstrijden. Zondag kwamen de Utrechtse studenten van USRS 2 op bezoek. Ook de derde wedstrijd van het seizoen werd gewonnen.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)Zaandijk Rugby – USRS 260-10

Door: Edwin Kleiss. Tekst en foto boven: Roda Westzaan supporters vieren promotie, lente 2024.