Toen het personeel van Eetcafé de Toog in Koog aan de Zaan op vrijdag 27 september het overdekte terras opende om het klaar te maken voor de lunch stond ze een onaangename verrassing te wachten. De ruimte die er altijd knus en gezellig uitzag door de mooie decoratie was kaal en leeg.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn alle zijden bloemen en vazen meegenomen. Bij de buren is een fiets gestolen. Het vermoeden is dat het een doelbewuste actie is geweest.

Karin, de eigenaresse van Eetcafé de Toog, zegt daarover:

‘Het vermoeden is dat ze via het water met de boot zijn gekomen. Ze zijn waarschijnlijk al eerder hier geweest want er zijn bewust bepaalde boeketten gepakt. Er stond een koperen vaas waar ook gebroken rozen in stonden en die rozen zijn op de grond gegooid. Er is schade van een paar honderd euro en dat is eigen verlies.’

Op de Facebookpagina staat aangegeven dat degene ‘die nu een mooi maar vooral een kleurrijk huis heeft’ op beeld staat en dat die tot gisteravond 22.00 de tijd had om de gestolen spullen terug te brengen. Zou dit niet gebeuren, ging De Toog aangifte doen bij de politie en de camerabeelden inleveren.

Het bericht wordt door velen gedeeld (481 keer) en er zijn heel veel steunbetuigingen. Dat waardeert Karin heel erg.

‘We hebben heel veel reacties gehad vanuit medeleven. Het is echt bizar hoeveel mensen reageren, echt Zaans. Ook de gasten die vandaag binnenkomen vragen of de spullen al terug zijn. Blijkbaar zijn we een begrip in de Zaanstreek.’

Wij kunnen dat beamen, want wij zelf zijn ook geregeld klant. De spullen zijn nog niet ingeleverd, maar wat niet is kan nog komen.

Door: Dorine Kat. Bronnen: Facebookpagina Eetcafé de Toog met extra informatie van Karin, de eigenaresse. Foto’s: Facebookpagina met toestemming van Karin.