De directeur-bestuurder van FluXus, Vincent van Kekerix, beschuldigt leden van de Stichting Muziekschool Zaanstad van herhaaldelijk ‘grensoverschrijdend gedrag’ ten opzichte van medewerkers van FluXus.

‘Niet verrassend,’ vindt het bestuur van de Muziekschool bij monde van Jochem de Haan, ‘het past in het patroon waarop de bestuurders communiceren. Maar deze aantijgingen kloppen niet. Wat wel verrassend is, is de plotselinge ‘openheid’.

In september 2023 werd door muziekdocenten de Stichting Muziekschool Zaanstad opgericht. De verhoudingen tussen Fluxus en muziekdocenten was al jaren gespannen. Fluxus zou te weinig aandacht voor het muziekonderwijs hebben. Een zelfstandige muziekschool zou beter, sneller en efficiënter kunnen werken.

Deze week barstte de bom. In een persbericht schrijft Van Kekerix, sinds februari 2024 directeur-bestuurder van Fluxus, dat het conflict tussen FluXus en Stichting Muziekschool Zaanstad zodanig uit de hand is gelopen dat:

‘de veiligheid van onze medewerkers, vrijwilligers en de docenten in onze panden in het geding is. Daarop hebben wij moeten beslissen dat we niet langer in gesprek kunnen met het huidige bestuur van de Stichting Muziekschool Zaanstad.’

De Muziekschool herkent zich niet in het beeld:

‘Onze docenten zijn degenen die zich geintimideerd voelen. Ze komen liever niet meer in de gemeenschappelijke ruimtes omdat deze vaak bezet worden door mensen van het Management Team van Fluxus dat zich voorheen niet liet zien.’

Drie weken geleden heeft zich volgens Van Kekerix “een situatie voorgedaan waarbij door toedoen van de stichting, een collega van ons in een onveilige werksituatie is beland. Wij kunnen dergelijk grensoverschrijdend gedrag uiteraard niet tolereren, zeker gezien het feit dat vergelijkbare situaties zich afgelopen jaren vaker hebben voorgedaan.”

Op de vraag waar Van Kekerix het gevoel van onveiligheid voor Fluxus-medewerkers op baseert denkt De Haan dat het gaat om een medewerkster van Fluxus die ook muziekles geeft aan de Muziekschool, en die is gevraagd niet naar het onderdeel van de Algemene Leden Vergadering van de Vereniging te komen waar zaken rond de onderhandelingen met Fluxus zouden worden besproken:

‘Dit was ook voor haarzelf beter, omdat, als er dingen uit zouden lekken, er meteen naar haar zou worden gewezen.’

Visietraject

De Stichting Muziekschool Zaanstad is een initiatief van de docenten van de Vereniging Zaanse Muziekschool, waarbij muziekdocenten van FluXus waren aangesloten.

Van Kekerix: “FluXus stimuleert diversiteit in muziekonderwijs, nieuwe initiatieven juichen wij op zich van harte toe.”

De stichting wil een deel van het muziekonderwijs-budget van FluXus. Gesprekken daarover zijn onder begeleiding van de gemeente gehouden, met als doel dat op 1 juli de stichting en de vereniging een plan zouden hebben. Maar omdat er een ‘visietraject’ van de gemeente en FluXus loopt is het “niet wenselijk om vooruitlopend op de uitkomsten van het visietraject al een lange-termijn besluit te maken over de organisatie van het muziekonderwijs.”

Veiligheid

Het bestuur van de stichting Muziekschool Zaanstad is meegedeeld dat FluXus niet langer met ze wil praten, “we kunnen anders eenvoudigweg niet langer de veiligheid garanderen van een ieder in onze panden.”

Omdat het bestuur van de stichting ook het bestuur van de vereniging zou zijn, “betekent dat, dat wij ook niet langer in gesprek kunnen met de verenging.” Vincent van Kekerix schrijft dat hij wel wil praten met individuele docenten. Maar dus niet met Stichting of vereniging.

In het persbericht meldt Van Kekerix dat de Muziekschool een initiatief is van ‘een aantal muziekdocenten die verbonden zijn aan Fluxus’. De Haan hecht er waarde aan te vermelden dat dit aantal het overgrote deel is van de docenten.

Plannen

Uit eerdere plannen van de nieuwe muziekschool zei die voor ongeveer € 100.000 per jaar het muziekonderwijs te kunnen organiseren. Aan Zaanstad zou alleen een eerste bijdrage worden gevraagd. Eén van de problemen van de docenten was dat FluXus geld van de gemeente krijgt voor muziekonderwijs maar dat niet duidelijk is hoeveel dat is.

Wel is duidelijk dat er bijna € 200.000 wordt gegeven voor huisvesting van de muziekschool aan de Westzijde 148. Dat is een huurbedrag dat Zaanstad eerst overmaakt aan FluXus en vervolgens weer incasseert. FluXus vraagt daarna huur aan de muziekdocenten.

Roel Stern, een van de initiatiefnemers van de stichting zei vorig jaar tegen De Orkaan ‘Fluxus zou in dit gebouw, betaald met gemeenschapsgeld, muziekonderwijs moeten faciliteren. Waarom moet er verdiend worden op de huur?’ Die huur zou overigens inmiddels met 17,5 procent zijn verhoogd.

Mediation

De nieuwe stichting zei vorig jaar te streven naar onderwijs dat draait om muziek, en om de bereikbaarheid daarvan voor iedereen. Zij wilden de samenwerking met de verschillende orkesten in de streek nieuw leven inblazen en zorgen voor doorstroming van leerlingen naar die orkesten. Ouders zouden in de nieuwe situatie een uniform tarief moeten betalen en niet apart af hoeven te rekenen met de docent.

In september 2023 leek de relatie met Fluxus al onherstelbaar beschadigd. Er was een mediation-traject achter de rug maar dat heeft niet tot een oplossing geleid. De Haan:

‘Het is aan de gemeente, zij zijn in de lead. Er is een aanwijsbaar probleem, na zeven jaar praten waarvan twee jaar intensief, zien we niet meer hoe FluXus onderdeel van de oplossing is. Het gaat om muziekonderwijs en elk jaar dat dit doorsuddert is een jaar teveel. Wij hebben de mensen, de gedrevenheid en de kennis.’

Door Merel Kan / Piet Bakker. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, persbericht FluXus, reactie Stichting Muziekschool. Foto: De Orkaan.