RTV Zaanstreek heeft de procedure, die ze hadden aangespannen bij de Raad van State tegen het Commissariaat voor Media, gestaakt. Met dat beroep wilde RTV Zaanstreek afdwingen dat de aanwijzing van De Orkaan als lokale publieke media-instelling voor Zaanstad en Wormerland wordt ingetrokken.

Eerder ging de oude omroep ook in beroep bij het Commissariaat en bij de rechtbank in Haarlem. Beide procedures werden verloren. De kern van het betoog van RTV Zaanstreek is dat De Orkaan geen ‘aanwijzing’ had moeten krijgen omdat die geen traditionele radio en televisie uitzendt. Zowel het Commissariaat als de rechtbank oordeelden eerder dat de Mediawet die verplichting niet kent.

Het is de lange procedure die RTV Zaanstreek dwars zit. Voorzitter Jelle Linnekamp en penningmeester Martin Blankman schrijven namens de Stichting RTVI Zaanstreek dat het lang duurt:

‘Na het indienen van het beroep zijn we inmiddels ruim 15 maanden verder zonder een uitspraak van uw kant. De lange doorlooptijd van deze procedure heeft tot gevolg dat steeds meer vrijwilligers afhaken en daardoor niet meer beschikbaar zijn om een goed product neer te zetten. Dat heeft ons gebracht tot het besluit om middels deze brief ons hoger beroep in te trekken.’

Rechtbank

Op 1 februari 2022 ging de ‘aanwijzing’ als lokale media-instelling over naar De Orkaan nadat de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland daarover in het najaar van 2021 hadden beslist. Na het beroep bij het Commissariaat dat in juli 2022 verworpen is, stapte de omroep naar de rechtbank in Haarlem. Dat beroep werd in april 2023 verworpen. De voormalige lokale omroep ging in augustus van dat jaar in hoger beroep bij de Raad van State in Den Haag.

Merel Kan, hoofdredacteur van De Orkaan:

‘Wij zagen de procedure met vertrouwen tegemoet, maar het is natuurlijk prettig dat we onze energie voor het volgen en brengen van nieuws kunnen gebruiken. Verder geldt, zoals we altijd aangaven, dat onze deur openstaat voor goede krachten en vrijwilligers.’

Jan-Kees Emmer, voorzitter stichting De Orkaan:

‘Hoewel we nimmer getwijfeld hebben aan een voor de Orkaan positieve uitkomst, zijn we blij dat de procedure is gestaakt. De procedure vergde onnodig veel aandacht. Aandacht die we liever besteden aan het verder opbouwen van De Orkaan als onmisbaar lokaal nieuwsplatform.’

Nieuwe aanwijzing

De aanwijzing van De Orkaan loopt t/m 31 januari 2027. Dat betekent dat een half jaar daarvoor – in juli 2026 – bekend moet worden wie de aanwijzing krijgt. Die procedure moet op 1 februari 2026 gestart worden. Meerdere partijen kunnen een aanvraag indienen. De huidige Mediawet schrijft voor dat de voordracht door de gemeenteraden moet gebeuren.

Door Piet Bakker. Bronnen: brieven Raad van State en RTV Zaanstreek, interviews met Jan-Kees Emmer en Merel Kan.