Provincie Noord-Holland stelt een subsidie van € 250.000 beschikbaar voor het bestrijden van invasieve exotische planten in natuurgebieden. Gemeenten, grondeigenaren en waterschappen kunnen door middel van deze subsidie de ongewenste planten weghalen.

Invasieve exoten zijn planten die hier niet van oorsprong thuishoren, ze zijn door menselijk handelen in de natuur terecht gekomen. Deze exotische planten kunnen zich snel verspreiden, omdat ze vaak weinig natuurlijke vijanden hebben in hun nieuwe omgeving. De snelle verspreiding kan gevolgen hebben voor de biodiversiteit en verschillende ecosystemen verstoren.

Het Rijk stelt de provincie verantwoordelijk voor de bestrijding van de verspreiding en de impact van de exoten. Na een bespreking in oktober wordt de subsidie in januari beschikbaar gesteld. Het geld is niet alleen bedoeld voor de bestrijding, maar ook voor het verbeteren van samenwerkingen tussen betrokken organisaties. De subsidie zal waarschijnlijk vier jaar achter elkaar worden vrijgegeven.

Door: Silva Honig. Bronnen: Persbericht provincie Noord-Holland en Kennisnetwerk invasieve exoten. Foto: De Orkaan.