Eduard de Boer mag van het college van B & W van Zaanstad geen tweede huis bouwen op het erf achter zijn woning aan de Zuiderhoofdstraat 115 in Krommenie. Het bestemmingsplan laat niet toe om meer dan één hoofdgebouw op een perceel te bouwen.

Bovendien past het volgens Zaanstad niet in het historische karakter en de historische structuur van de Zuiderhoofdstraat die onder de bescherming van het Lint vallen (een nieuwe regeling die in 2023 is aangenomen). De Durgsloot die langs de achtererven loopt is onderdeel van de lintstructuur.

Dit besluit is een nieuwe fase in een proces dat al twee jaar sleept en waarin een rechtbank en de Raad van State uitspraken hebben gedaan. De Boer geeft niet op: ‘Het is steeds meer een principekwestie geworden’.

Wat hem nog het meest steekt, is het verwijt van de gemeente dat hij de resultaten van een quick scan niet goed heeft gelezen. Hij had dan kunnen weten dat de gemeente geen omgevingsvergunning zou verlenen voor de bouw van een woning. Deze quick scan is uitgevoerd voordat De Boer de omgevingsvergunning heeft aangevraagd.

‘Wij hebben die interpretatie van de gemeente niet gezien. De architect niet, de advocaat niet en ik niet. Je mag toch van een bestuur verwachten dat het zijn burgers duidelijk voorlicht over zijn standpunt en daar niet naar laat raden. En daarop pas wijst in een laat moment in de procedure.’

Tot 4 november kan bezwaar worden gemaakt tegen de beslissing van B & W.

Twee maten

De Boer betreurt het dat hij geen gelegenheid heeft gekregen om zijn plan in een persoonlijk contact met de gemeente toe te lichten:

‘Dan hadden we duidelijk kunnen maken dat de opzet kleinschalig is en dat we open staan voor aanpassingen om het af te stemmen op de uitgangspunten van het Lint. Als je kijkt naar wat nieuw is gebouwd aan de Noorder- en Zuiderhoofdstraat en het Vlietsend dan wekt dat de indruk dat de gemeente nu met twee maten meet.’

De Boer maakt wel een kritische kanttekening bij het Lint. Dat is volgens hem gebaseerd op een agrarische omgeving:

‘Het houdt geen rekening met het industriële karakter dat Krommenie in het verleden had. Mijn woning was oorspronkelijk het kantoor van de weverij van Kaars Sijpesteijn. Hier stonden huizen voor tijdelijk gebruik door thuiswevers die zeildoek maakten voor de weverij. Er moeten heel wat woningen aan de Durgsloot hebben gestaan als je kijkt naar de nummering: ik woon op 115 en mijn buurman op 93.’

Google Streetview

Door Jaap de Jong. Bronnen: definitief besluit aanvraag omgevingsvergunning, raadsbrief, eerdere publicaties in de Orkaan, interview met Eduard de Boer. Historische foto’s: Gemeentearchief Zaanstad.

Het historisch perspectief: zicht op de plek waar Eduard de Boer een woning wil bouwen.