Na Axel (Zeeland), Scheveningen (Zuid-Holland) en Dokkum (Friesland) komt Jimmy Nelson’s tentoonstelling Ode aan Nederland naar Zaandam. In de tentoonstelling worden twintig Nederlandse gemeenschappen met hun streek- en klederdracht geportretteerd, waaronder de Zaanse. De tentoonstelling is te zien vanaf 29 september tot en met 24 januari.

De tentoonstelling, bestaande uit foto’s, is gebaseerd op zijn boek ‘Between the Sea and the Sky’. In dit boek zijn twintig verschillende Nederlandse gemeenschappen vastgelegd door Nelson in de vorm van beelden en verhalen. In de tentoonstelling in het Zaans Museum wordt de Zaanse streekdracht in de spotlight gezet. Dit door middel van Nelson’s beelden en met de textielcollectie van het Zaans Museum.

Zaterdag 28 september is de opening van de tentoonstelling, waarvoor kaarten gekocht kunnen worden via de website van het Zaans Museum. Bij deze exclusieve preshow kun je Jimmy Nelson ontmoeten en je boek door hem laten signeren. Het programma begint om 16.00 uur. 

Fotokunstenaar

Jimmy Nelson is internationaal geprezen als fotokunstenaar. Voor zijn geprezen boek ‘Before They Pass Away’ legde hij wereldwijde lokale gemeenschappen op de gevoelige plaat. Met ‘Ode aan Nederland’ richt hij zich dus op Nederlandse lokale gemeenschappen, waarmee hij de culturele erfenis van Nederland belicht en het belang van het koesteren van tradities wil benadrukken. Zijn foundation zet zich dan ook in voor het behoud van culturele diversiteit. De kunstenaar zelf aan het woord:

‘In een wereld waarin we steeds meer op elkaar lijken, mogen we het unieke van deze streekdracht omarmen. Het is iets van ons, wat nergens ter wereld te vinden is.’

Over het fotoproject schreven we twee jaar geleden, in september 2022, toen de Zaanse Kaper op de foto ging.

‘Ode aan Nederland’ is ook terug te vinden in de Waarheen? -agenda.

Door Rick Nieborg, info van persbericht Zaans Museum, zaansmuseum.nl & jimmynelson.com, foto uit persbericht.