De Sluispolderweg in de Achtersluispolder gaat op de schop. Er wordt te hard gereden en het is onveilig voor fietsers en voetgangers.

Plannen voor een vrijliggend en verhoogd fietspad zijn gesneuveld omdat ondernemers daar tegen zijn. Voor fietsers komen er nu bredere fietssuggestiestroken. Voetgangers krijgen aan de oostkant van de weg een nieuwe looproute. Ook moeten de oversteekplaatsen op de Sluispolderweg veiliger worden en wordt de aansluiting op de Noorder IJ- en Zeedijk aangepakt.

Er komt een nieuwe aansluiting op de Dam tot Dam fietsroute ter hoogte van Sluispolderweg 37 (hoek foto boven). Die route waar al meer dan 10 jaar over gedacht wordt, bestaat overigens alleen nog maar op papier.

Om de snelheid van het autoverkeer af te remmen worden er kruisingen met een verhoogde ligging (verkeersplateaus) aangelegd. Op een aantal plekken zijn extra parkeerplaatsen en/of wachtplaatsen voor vrachtwagens ontworpen en daar waar mogelijk zijn groenvoorzieningen toegevoegd.

Ook gaat er wat gebeuren met de verschillende voorrangssituaties op de kruisingen, die moeten gelijk worden.

Het Voorlopig Ontwerp ligt ter inzage bij het projectinformatiepunt Thorbeckeweg (gele bouwkeet op de parkeerplaats bij het Vijfhoekpark) in de week van 24-30 september 2024:

  • Dinsdag 24 september tussen 14.00-16.00 uur
  • Woensdag 25 september tussen 8.00-16.00 uur
  • Donderdag 26 september tussen 8.00-9.00 uur en tussen 17.00-19.00 uur
  • Maandag 30 september tussen 8.00-9.00 uur en tussen 12.00-15.00 uur

Ook komt er binnenkort een informatiebijeenkomst. De plannen zijn gemaakt na gesprekken met ondernemers van de Sluispolderweg, de Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid OVZZ en de Fietsersbond.

Het werk aan de weg begint pas in het voorjaar van 2026.

Door Piet Bakker op basis van brief aan de ondernemers en gebruikers van de Achtersluispolder. Afbeelding: Google Streetview.