Het weekeinde stond niet alleen in het teken van de Dam tot Damloop, al zou je dat bijna vergeten. Er was ook buiten het wandel- en hardloopgebeuren voldoende te beleven. Daarom is dit artikel een (bijna) Damloop-vrije terugblik op het Zaanse sportweekend. Er waren Zaanse korfbal-derby’s, er was rugby en ZV de Zaan won wederom een landelijke dubbel in het waterpolo.

Dit zijn de sportuitslagen van het afgelopen weekeinde. Voor al het voetbal van de afgelopen dagen bekijk je de voetbaluitslagen.

Vrijdag 20 september

Basketbal

Vanaf dit seizoen houden we ook de Windmills in de gaten. De Zaandamse basketballers begonnen afgelopen vrijdagavond in Amstelveen aan een nieuw seizoen.

WedstrijdUitslag
3e DivisieMCBA Amstelveen 3 – Windmills96-72

Zaterdag 21 september

Korfbal

In de korte veldcompetitie van het korfbal was het zaterdag al tijd voor de derde speelronde. Daarin stonden twee Zaanse krakers op het programma. KZ ontving Groen Geel, nu het nog kan. In de Korfballeague moeten we deze mooie wedstrijd het aankomende seizoen missen. Deze slag op het buitenveld was voor de bezoekers uit Wormer die met slechts een doelpunt verschil wonnen in de Koog.

In Zaandam was er KVZ ’23 – Roda Westzaan. ‘Meneer de fotograaf’ maakte er prachtige foto’s voor ons. KVZ won de eerste twee potjes van het seizoen en Roda verloor die juist. KVZ kon de derde overwinning bijschrijven dus Roda blijft voorlopig puntloos.

WedstrijdUitslag
Ereklasse 4KZ – Groen Geel16-17
Overgangsklasse 5KVZ ’23 – Roda19-18
2e klasse-7Furore – DKV Victoria8-9
2e klasse-8EKVA – OKV16-14
4e klasseZaandam Zuid – Stormvogels9-9
Extase na een Zaandams doelpunt. (Foto: Meneer de fotograaf)
Coach Michael Hendriks geeft KVZ ’23 aanwijzingen. (Foto: Meneer de fotograaf)

Volleybal

De dames van Compaen en Zaanstad beginnen het seizoen met een reeks bekerwedstrijden. Daarvan verloren ze allebei de eerste vorige week. Dit weekend was het tijd voor de tweede wedstrijd. Daarin wist Zaanstad een eerste overwinning te behalen. Voor Compaen ging het weer mis.

WedstrijdUitslag
Nationale beker damesMadjoe – Merkala Zaanstad0-3
Compaen- Spaarnestad1-3

Waterpolo

Als opwarmer voor een nieuw seizoen Eredivisie werd dit weekend de Supercup gespeeld in het waterpolo. Naast de KNZB beker en de landstitel kunnen de dames en heren van ZV de Zaan deze prijs ook toevoegen aan de goed gevulde Zaandamse prijzenkast.

Dick van den Dobbelsteen zag de dames een moeizame wedstrijd spelen tegen de Polar Bears:

‘De vrouwen van De Zaan speelden zeer wisselend. Zo legden ze de ene na de andere vloeiende aanval in het water en zo werden de knulligste fouten gemaakt. Ook werd er een ruime voorsprong weggegeven in een erbarmelijke fase, maar wisten ze dat uiteindelijk toch weer te herstellen. Wat dat betreft zit het mentaal wel goed bij de dames. De ploeg van Mike van den Bree miste duidelijk wedstrijdritme. Dat gold ook voor Polar Bears dat ook nog niet het beste spel liet zien. Voor beide trainers is er nog genoeg werk aan de winkel. De Amerikaanse Christina Hicks maakte haar eerste officiële minuten bij De Zaan.’

Ook zag Dick de wedstrijd van de heren tegen Donk:

‘De heren van De Zaan maakten een iets stabielere indruk. Trainer Andreas Mirales liet zijn ploeg vanaf het begin het initiatief nemen en had al snel een mooie voorsprong opgebouwd, welke uiteindelijk een comfortabele 16-11 overwinning opleverde. Geen vuiltje aan de lucht dus. De van Polar Bears afkomende keeper Pim Steenbrink (19 ) , die de vertrokken doelman Ted Huijsmans vervangt, blijkt van het goede hout gesneden te zijn. De eerste indrukken zijn wat dat betreft positief.’

WedstrijdUitslag
Supercup DamesZV de Zaan – Polar Bears19-16
Supercup HerenZV de Zaan – GZC Donk16-11
Dames ZV de Zaan met de Supercup. (Door: Hanny van den Dobbelsteen)
Heren ZV de Zaan met de Supercup. (Door: Hanny van den Dobbelsteen)

Zondag 22 september

Badminton

Badmintonvereniging Matchpoint speelde in de Topsporthal in Koog aan de Zaan de tweede partij van de competitie tegen het derde team van Swish. Dorien Schreurs stuurde ons een verslag:

‘Vandaag heeft team 1 voor de tweede keer op rij een zege geboekt. In eigen huis werd de derby tegen Swish 3 met 5-3 gewonnen. De wedstrijd startte met een zeer nipte nederlaag in de heren dubbel. De dames maakten de stand weer gelijk door een goede overwinning. Ook de eerste twee singles door Jasper en Dorothe leverden punten op voor team 1. Helaas gingen de singles van Dennis en Sophie na drie spannende sets verloren. Hierdoor moesten de gemengd dubbels de beslissing brengen. Beide mixen werden overtuigend gewonnen, waardoor de eindscore op 5-3 werd gebracht.’

WedstrijdUitslag
4e divisie afd 9Matchpoint – Swish 35-3

Donderdagavond werd er al gespeeld tussen De Shuttle (Wormer) en IJmond. Jason Harwijne schreef daarover:

‘Donderdagavond 19 september was De Shuttle 1 te gast bij IJmond 1 in IJmuiden. Met Jason een dag terug van vakantie en invaller Cynthia was de teamopstelling weer helemaal anders ten opzichte van vorige week. Na een heren dubbel en vrouwen dubbel, die beide in twee sets nipt werden verloren en drie verloren enkels was het Jeroen die aan het langste eind trok in de heren enkel. Er waren onnodig drie sets voor nodig, maar een punt is een punt! Het laatste punt van de avond werd behaald door Jeroen en Iris in de gemengd dubbel, die wel in twee sets! Eindstand: IJmond (6) en De Shuttle (2).’

Honkbal

De Cromtigers speelden de laatste wedstrijd van het seizoen tegen koploper Bears. Ze stonden 3e en zijn dat gebleven. Coach Just van Heems spreekt tevreden over een ‘goede prestatie’.

Eindstand honkbal 2e klasse 2024.

Odiz zakt naar de 8e plek in de 4e klasse. Thuis in de Kalverhoek werd zondag met 2-3 verloren van Kinheim 4. Voor de ploeg van Eric Stans staan er nog drie wedstrijden op het programma. Stans over de wedstrijd van dit weekend:

‘Waar we aanvallend de afgelopen tijd sterk waren en verdedigend wat steken lieten vallen was het vandaag verdedigend een hele goede wedstrijd maar wisten we aanvallend niet genoeg op de honken te komen. Dit was de laatste thuiswedstrijd, nog 3 uitwedstrijden te gaan.’

WedstrijdUitslag
2e klasse B herenCromtigers – Bears5-8
4e klasse B herenOdiz Frogs – Kinheim 42-3

Hockey

De dames van de Kraaien hockeyden afgelopen dinsdagavond al en wonnen ook hun derde wedstrijd van het seizoen. Een perfect begin dus. Tegen Uitgeest werd het 7-1. Lees ook ons wedstrijdverslag.

Het 1e herenteam van de Kraaien is gestopt na het afgelopen seizoen en een nieuw samengestelde ploeg komt uit in de reserve herfstcompetitie.

WedstrijdUitslag
Heren herfstcompetitieKraaien – Hurley H167-1
De jarige Nicky van der Laan schiet de 5-1 binnen uit een penalty tegen Uitgeest. (Foto: Edwin Kleiss)

Rugby

Rugby Zaandijk wist vorige week goed te beginnen aan de competitie met een thuisoverwinning tegen Alkmaar. Zondag was Pickwick Players in Deventer de 2e tegenstander. De punten werden meegenomen naar de Zaanstreek en de Zaankanters kennen dus een goed begin van de competitie.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)Pickwick Players – Zaandijk Rugby19-22

Eenhoorn

Om toch nog even af te kicken van het Damloop weekend zetten we de twee eenhoorns die bij ons door het beeld vlogen nog eenmaal in het zonnetje.

Deze eenhoorn zweette zich rot tijdens de 10 kilometer wandeltocht van zaterdag.
Zondag liep deze eenhoorn, luchtiger gekleed de 10 Engelse mijlen tussen Amsterdam en Zaandam.

Voor alle berichtgeving rond de Dam tot Damloop 2024 verwijzen we naar onze liveblogs van de wandeltocht, de nightrun, de mini-Damloop en de 10 Engelse mijl.

Door: Edwin Kleiss. Foto boven: KVZ ’23 – Roda door Meneer de fotograaf.