De harde werkers ‘achter de schermen’ zijn meestal niet zo duidelijk in beeld. In ons liveblog zullen wij er een aantal aan je voorstellen. Dit interview is met Jelle van Ooij en Cees vd Akker die beiden actief zijn als vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis in Arnhem. Wij spraken ze voor het ‘commandocentrum’ tussen alle materialen die worden aangevoerd uit de magazijnen van het Rode Kruis.

Een paar blaren prikken, wat koelen en wat verbandjes aanleggen denk je misschien heel onbevangen als je kijkt naar de eerste hulp van het Rode Kruis. Niets van dat alles, bij een evenement van deze omvang (ruim 40.000 deelnemers) gebeurt véél meer. Als je het totaal aantal lopers, toeschouwers en bezoekers even vergelijkt met een woonplaats van een dergelijke omvang (bijv. Beverwijk) dan moet je procentueel überhaupt al rekening houden met een X-aantal ongevallen en incidenten. Tel daar de stevige inspanningen van alle lopers en de verwachte temperaturen bij op, dan heb je een indruk van de medische uitdaging waar het Rode Kruis samen met de Ambulancedienst voor staat.

Bekijk ook ons Dam tot Dam-wandeltocht-liveblog.

Langs het parcours en in de diverse sporthallen en andere locaties zijn in totaal 200 vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet. Daarnaast zet men vanuit de landelijke Rode Kruis organisatie ook nog eens zo’n 25 beroepskrachten (artsen, verpleegkundigen, logistiek medewerkers enz.) in. Ze komen niet alleen van de afdeling Zaanstreek-Waterland, maar uit alle delen van het land en offeren graag hun weekend op voor een mooie Dam tot Damloop. 

Nu de verwachting is dat de temperatuur kan oplopen tot 23 graden bij een matige wind, wordt iedereen aangeraden om te zorgen dat zij liefst niet geholpen hoeven worden door het Rode Kruis, drink voldoende, zorg voor goede vochtregulerende kleding, pas je tempo aan en vooral: luister naar je lijf. De Orkaan wenst iedereen een fijn Damloop weekend.

Door: Kees Mallingré en Cor Mens.