Op 9 juni 2015 werd de 43-jarige crimineel Lucas Boom doodgeschoten naast het schoolplein van basisscholen Het Baken, De Rietvink en Het Eiland in Westerwatering. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de 35-jarige Amsterdammer Qio C. levenslang geëist. Tegen de 32-jarige medeverdachte Genaro L. is een gevangenisstraf van 16,5 jaar geëist.

Beide verdachten waren in 2015 al voor de betrokkenheid bij de moord aangehouden maar in 2016 en 2018 werden de strafzaken tegen hen beëindigd omdat de verklaring van één anonieme getuige niet genoeg was om tot vervolging over te gaan. In 2021 werd het onderzoek heropend na een verklaring van een andere anonieme getuige.

Behalve de beide verdachten werd ook Randall D. (43) aangehouden. Hij is eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 29,5 jaar voor de ‘vergismoord’ op de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi in januari 2018 in het Amsterdamse buurthuis. De rechtbank sprak D. in 2023 vrij bij gebrek aan doorslaggevend bewijs. Tegen de uitspraak heeft het OM hoger beroep aangetekend.

Moordcommando

De zaken tegen Qio C. en Genaro L. zijn volgens het OM niet uitsluitend op de verklaringen van de anonieme getuigen gebouwd: “de belastende verklaringen dat beide verdachten actief betrokken zijn bij de moord op Lucas Boom worden bevestigd door objectieve bewijsmiddelen zoals historische telecomgegevens, ARS-gegevens, mastgegevens en camerabeelden.”

Beide verdachten hebben een klein half jaar later een soortgelijke (mislukte) moordpoging gepleegd op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R. in Diemen. Daarvoor zijn ze tot resp. 13,5 en 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze zouden volgens het hof deel hebben uitgemaakt van een moordcommando.

‘Kil en gewetenloos’

De 35-jarige Qio C heeft volgens het OM zijn recht op vrijheid verspeeld waardoor levenslang is geëist:

“Als je kennelijk zo lichtvaardig, weloverwogen en berekenend, niets ontziend, roekeloos en grensoverschrijdend overgaat tot het begaan van zulke gruwelijke feiten. Kil en gewetenloos meent te kunnen beschikken over leven en dood en je niets aantrekt van eerdere veroordelingen, dan is er geen ruimte meer voor enige strafmatiging.”

Tegen de 32-jarige Genaro L. is 16,5 jaar geëist omdat hij tijdens de moord op Boom nog maar 22 jaar was. Op zijn strafblad staan veel minder veroordelingen voor zwaardere misdrijven waarbij vuurwapens zijn betrokken. Maar onder meer vanwege de eerdere veroordeling van 13,5 jaar komt het OM uit op de 16,5 jaar.

De rechtbank doet op 19 november uitspraak. Lees ook:

Door Piet Bakker op basis van informatie van Openbaar Ministerie, ANP en eerder nieuws op De Orkaan.