De Vaartbrug tussen Krommenie en Wormerveer ging onverwacht een dagje dicht. Zaanstad verwachtte “geen grote bereikbaarheidsproblemen aangezien de afsluiting buiten de spits is.” Dat liep even anders.

Een hele dag een ononderbroken file voor de deur. Die benauwde ervaring delen de bewoners van het Weiver en het Vlietsend in Krommenie. Door de onverwachte afsluiting van de Veerbrug (officieel de Vaartbrug) was dit een van de weinige routes Krommenie uit. Een oefening in geduld voor automobilisten die de claxon als enige uitlaatklep hebben om hun ongenoegen kenbaar te maken.

“Dat horen ze helaas niet in Zaandam. Ik had de burgemeester willen uitnodigen maar tegen de tijd dat hij hier arriveert, is het mijn bedtijd,” mopperde een Weiveriaan die haar hondje uitliet.

Dat het centrum van Krommenie niet op vrachtverkeer is berekend, zagen we ten overvloede in de praktijk. De chauffeur van een trailer van Zeeman, die de winkel in de Zuiderhoofdstraat moest bevoorraden, kon met veel spul en moeite de krappe, verplichte bocht naar links nemen zonder brokken te maken. ‘Ja, hij heeft de winkel bereikt. Hij is net vertrokken,’ vertelde de filiaalmanager van Zeeman. ‘Ik doe het hem niet na.’

De fijnstofmeter van Rob Karst zal wel op tilt gesprongen zijn.

Door Jaap de Jong, foto: Rob Karst.