De gemeenteraden van Landsmeer, Oostzaan en Wormerland (WOL) willen onderzoek laten doen naar een mogelijke ‘groenlandelijke’ samenwerking.

Het is een breuk met het eerdere standpunten van in ieder geval Wormerland. Die gemeente heeft zich altijd verzet tegen een fusie, zelfs gesprekken over ambtelijke samenwerking werden afgehouden. Zelfstandigheid bleef het streven. Maar in een gezamenlijk overleg van de gemeenteraden van Landsmeer, Oostzaan en Wormerland zijn de raadsleden van Wormerland tot andere inzichten gekomen.

In Oostzaan is het college op pad gestuurd om naast groenlandelijke samenwerking ook fusies met of Amsterdam en Zaanstad te onderzoeken. Die optie wordt door de drie raden in het het verslag van het WOL-overleg niet genoemd. Dat willen ze kennelijk niet.

Landsmeer wil eigenlijk een fusie (bij voorkeur met Waterland). Ambtelijke samenwerking’ is een verwaterde variant van een fusie omdat dan de drie gemeentes (met drie gemeenteraden) blijven bestaan. Waarschijnlijk niet alleen ‘verwaterd’ maar vooral risicovol omdat de financiële zwakheid van de partners niet wordt opgelost.

De WOLlers willen dus onderzoek naar de “mogelijkheden, kansen en bedreigingen van ambtelijke en bestuurlijke samenwerking” tussen de drie gemeentes. Er is ook al een onderzoeksbureau geselecteerd. Als dat Twynstra & Gudde is, kunnen die onderzoek door de kopieermachine laten doen. Want zo’n onderzoek hebben ze al gedaan. Die groenstedelijke varianten kwamen er overigens niet als besten uit de bus. Maar als je maar lang genoeg onderzoek doet, verandert dat misschien nog wel.

UPDATE: in het raadsinformatiesysteem van Oostzaan staat de offerte van het uitverkoren bureau &VandeLaar, voor 29,5 adviesdagen vragen zij een projectbudget van in totaal € 46.197 aan (exclusief BTW).

De gemeenteraden van Wormerland, Oostzaan en Landsmeer gaan begin oktober over het voorstel praten.

Onderzoek Twynstra & Gudde (rood is beroerd, oranje onzeker en groen okay)

Door Piet Bakker op basis van het WOL-persbericht en eerder nieuws op De Orkaan.