De Zaanse wethouders van financiën, openbare ruimte en duurzaamheid adviseren de gemeenteraad vanaf 2026 een gedifferentieerde afvalstoffenheffing in te voeren. Moeilijke woorden misschien, het komt erop neer dat er een tarief wordt gerekend aan de hand van de situatie van het huishouden.

Een huishouden met meerdere personen moet dan meer heffing betalen dan een eenpersoonshuishouden. De raad moet het advies nog overnemen. Als dit gebeurt zal de gezinssituatie op 1 januari bepalend zijn voor het hele jaar.

De wethouders adviseren de regeling vanaf 2026 in te laten gaan, zodat eerst de uitkomst van een lopend onderzoek naar ‘betaling naar hoeveelheid afval’ kan worden afgewacht. Momenteel betaalt elk Zaans huishouden een vast tarief van € 347,83 aan afvalstoffenheffing.

Motie

In juni 2023 dienden de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) een motie in om, naar voorbeeld van de gemeente Utrecht, de afvalstoffenheffing te differentiëren. Dit deden ze in de overweging dat (surprise, surprise) huishoudens bestaande uit twee of meerdere personen over het algemeen meer afval produceren dan een huishouden van één persoon. Volgens de POV en PVV zijn de heffingen voor één-persoonshuishoudens ‘onevenredig hoog’. 

Door Rick Nieborg, info: Raadsinformatiebrief 19-9-24, motie POV & PVV en eerder nieuws op De Orkaan, foto: Orkaanarchief.