Het baggerbeleid voor het Wormer -en Jisperveld werd uitgebreid besproken tijdens de openbare vergadering in Jisp op 18 september. Eerder uitten bewoners zich bezorgd over het gebrek aan baggeren in de afgelopen jaren. Inwoners kregen de kans om hun brandende vragen te stellen en leden van het HHNK waren aanwezig om deze te beantwoorden.

Karsten Hopman, technisch adviseur bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), nam de inwoners mee in de geschiedenis en basistheorie van het baggerbeleid. “Het Wormer -en Jisperveld is door ons verdeeld in vier blokken. Ieder blok heeft een jaar toegewezen gekregen waarin er gebaggerd gaat worden”, vertelt Hopman.

Op de website van HHNK staat welke watergangen primair zijn (HHNK is dan verantwoordelijk) en welke wateren secundair en tertiair zijn (aanliggende eigenaren zijn verantwoordelijk voor onderhoud).

Oorzaken van het gigantisch vele bagger in het Wormer -en Jisperveld zijn bijvoorbeeld: verzoeting van het water en veenafbraak. “Door scheepvaart, golfslag en windwerking zit er ook heel veel beweging in de bagger. Van de 2,5 miljoen kuub bagger dat in deze wateren ligt is bijna 1 miljoen kuub mobiel. Het is net karnemelk, het verplaatst zich erg snel”, legt Hopman uit.

Wim Bouwes, collega van Karsten gaf uitleg over de toekomst van het Wormer -en Jisperveld. Hij bereid de baggerwerkzaamheden voor. De vier blokken hanteren een cyclus van zeven jaar. “Eens in de zeven jaar worden de blokken gemeten en op basis van die metingen wordt er beslist of er gebaggerd moet worden of niet”, licht Bouwers toe.

“Er zijn een heleboel waterlopen die niet voldoen aan de legger en die zijn nu in voorbereiding bij het adviesbureau en het eerste blok wordt in 2026 gebaggerd.”

Jan Koene was ook aanwezig bij de vergadering en gaf aan grote problemen te ervaren door de toenemende bagger. Zo’n 25 jaar geleden moest hij een tekening maken van het natuurgebied voor de Bannetocht. Uiteindelijk is er niets met deze tekening gedaan. Naar zijn mening is er vroeger op veel plekken te diep gebaggerd en op andere plekken juist helemaal niet. Hij hoopt dat er in de toekomst tijdens het baggeren beter toezicht gehouden wordt.

Esther Wieringa, voorzitter van de contactcommissie van Jisp meldde dat er in oktober een grote informatiebijeenkomst om op te halen wat de uiteindelijke plannen zijn. De provincie is hiervoor aan zet.

Door: Renée Koopman. Bronnen: Openbare vergadering Jisp, HHNK. Foto: Renée Koopman