‘De uitvoering van herinrichting van de Dam staat nu gepland voor het vierde kwartaal van 2024’, valt er te lezen in de Raadsinformatiebrief van 25 mei 2023. Het vierde kwartaal van 2024 begint over twee weken maar van werkzaamheden is nog geen sprake.

Sterker nog, er moet nog een bijeenkomst plaatsvinden met belanghebbenden die ‘naar verwachting’ volgende maand moet plaatsvinden. De Raadsinformatiebrief vermeldt echter dat het participatietraject in het najaar van 2023 zou zijn afgerond.

Het project is bedoeld om “qua ruimtelijke kwaliteit, functies en logica beter aan te sluiten op de Gedempte Gracht, de Westzijde, het sluizencomplex en het Zaantheater” en zou volgens de planning dus binnenkort moeten beginnen.

Gesprekken

De eerste gesprekken tussen horecaondernemers aan de Dam en de gemeente dateren uit 2015. In 2022, zeven jaar later dus, werd besloten om dit project verder op te pakken. Bij de eerste bijeenkomst op 13 juli 2023 werd opgehaald wat de aanwezigen van belang achtte bij de herinrichting van de openbare ruimte. Onder andere groen, fietsen en de horeca waren toen onderwerpen van gesprek.

Bij een tweede bijeenkomst op 6 december 2023 zijn aan de hand van de input van de eerste bijeenkomst de (on)mogelijkheden qua beleid en toekomstambities besproken. Tijdens deze bijeenkomst werden ook de ontwerpen van MTD Landschapsarchitectenbureau gepresenteerd en besproken.

Over de derde en laatste bijeenkomst, ‘naar verwachting’ dus volgende maand, is nog niet veel bekend. Wel is bekend dat pas na deze bijeenkomst de gemeente de spreekwoordelijke klap zal geven, waardoor de herinrichting dan eindelijk kan beginnen.

Dat er nog steeds naar de herinrichting wordt gekeken, betekent niet dat er niets is gedaan. De geïmproviseerde ‘fietsenstalling’ rond het Czaar Peterbeeld is in 2016 aangepakt, maar het parkeer-, auto-, fiets- en bromverbod op de Dam wordt nog steeds op grote schaal genegeerd waardoor het een onplezierig en niet ongevaarlijk gebied voor voetgangers is.

Door Rick Nieborg, info: projectpagina Zaanstad & Raadsinformatiebrief 25 mei 2023.