De voormalige kaasboerderij aan de Dorpsstraat 13 in Jisp is momenteel volledig ingepakt in plastic. Afgelopen weekend was het Open Monumentendag waarbij veertien monumentale gebouwen in de gemeente Wormerland hun deuren voor geïnteresseerde cultuursnuivers openden. Eén specifiek historisch gebouw – de kaasboerderij – deed dit jaar dus niet mee.

Voor Open Monumentendag was er een speciale fietsroute uitgestippeld om de monumenten van dichtbij te bekijken. Veel mensen passeerden afgelopen weekend een bijzonder opvallend gebouw. De eigenaar van dit rijksmonument, Joost Zuurbier, heeft niet veel aandacht geschonken aan het onderhoud van de bijna 130 jaar oude kaasboerderij. In mei heeft Zuurbier de opdracht gekregen om de boerderij wind- en waterdicht te maken.

Hij dacht dit simpel op te lossen door het pand volledig in te pakken in dik plastic. Inwoners van Jisp zijn zwaar tegen de aanpak van de eigenaar. Mocht er geen actie ondernomen worden door de eigenaar dan moet de gemeente overwegen zelf het onderhoud en de kosten op zich te nemen.

Aanstaande woensdag 18 september is er een openbare vergadering van de Dorpsraad Jisp waarbij ook de ingepakte kaasboerderij aan de orde komt. De aanvang is om 20.00 uur en is in de kantine van voetbalvereniging VV Jisp.

Door Renée Koopman. Bronnen: Contactcommissie Jisp, Facebook Politiek Wormerland. Foto’s: Renée Koopman.