De afgelopen week kregen we hoog bezoek op de redactie. De vrij lange Jorrit IJzerman stapte binnen voor een onderhoud met de vrij korte hoofdredacteur. Orkaankrachten hadden gesignaleerd dat Nice Thingz aan de Houthaven komt en daar mochten we best over schrijven, maar dan moest het wel kloppen. 

Nu vinden we niets zo nice als een kloppend verhaal. Dus, nadat Jorrit zijn eigen koffie had ingeschonken, gingen we er even goed voor zitten. 

Winkeliersstel Jorrit IJzerman en Marrit Douma, eigenaren van Nice Thingz, zijn klaar voor een nieuwe fase. Na ruim twee decennia in de Zaanstreek met winkels op de Gedempte Gracht en Zuiddijk, verhuizen ze naar Houthavenkade 10C. 

Met een sterke blik op hun succesvolle webshop – goed voor 95% van de omzet – biedt de nieuwe locatie een fijne werkplek om producten te laten zien aan klanten en leveranciers te ontvangen:

‘Het voelt goed om een stenen winkel te hebben, ook al gaat de meeste verkoop online. Het is een fijne plek om te werken, leveranciers te ontvangen en producten te kunnen laten zien en voelen aan wie dat wil.’

Jorrit en Marit zijn twintig jaar bijna zeven dagen in de week bezig geweest. Door nu vier dagen open te gaan krijgen ze iets meer tijd voor activiteiten met de opgroeiende kinderen. Met hun nieuwe winkel kunnen ze aan de achterkant zelfs een stukje van hun schoolplein zien: 

‘Niet dat we daar de hele dag naar gaan staan turen!’

Ooit begonnen ze hun winkelierscarrière met twee franchisezaken van Expo. De eerste zaak zat in een paviljoen op de Gedempte gracht, tegenover het Groene Pandje, de andere Expo zat in Noord aan het Buikslotermeerplein. Het waren winkels vol wat luxere hebbedingen waarvan de Zaankanter soms zelf dacht dat het niet bij hen hoorde. Maar dat deed het wel, want de winkels liepen goed. Jorrit en Marrit werden verleid in dienst te treden bij de franchisegever en daar kregen ze functies als manager en hoofd inkoop. Ze verkochten de Expo’s. Toen het bedrijf werd overgenomen door Free Recordshop werd het hen duidelijk dat ze een kant opgingen die niet bij hen paste. Ze namen ontslag en maakten een mooie, lange, reis naar Thailand. 

Bij terugkomst begonnen ze bij nul te bouwen aan hun geheel eigen winkel en webshop. Ans Mode vertrok uit het pand aan de Gedempte Gracht 72 en zij trokken erin. Voor de webshop huurden ze een kleine unit aan de Symon Spiersweg en, het was 2011, daar moesten ze eigenlijk alles nog een beetje uitvinden. Wat er in de winkel verdiend werd, werd geïnvesteerd in de webshop. Na de Gedempte Gracht, waar de huren de pan uitrezen, betrokken ze het pand van Turksma aan de Zuiddijk. Daar hebben ze vorige week de sleutel van ingeleverd. 

Inmiddels hebben ze een magazijn van 600m2 en 5000 verschillende producten op voorraad. De handeling hadden ze uit kunnen besteden, maar dat voelt niet goed: 

‘We willen zeker weten dat er zorgvuldig mee wordt omgegaan. Dat het goed en verzorgd bij de klanten aankomt.’

Om ervoor te zorgen dat het assortiment in de winkel blijft verrassen bezoeken Marrit en Jorrit beurzen in Parijs en Frankfurt en soms Madrid.

Als we vragen naar het allerallermeestfavoriete product van Jorrit hoeft hij niet lang na te denken: 

‘De Wereldbollen Mova. Die draaien op zonne-energie, en je blijft ernaar kijken. Ze zitten zo goed in elkaar. Maar die moet je in je handen hebben om het te snappen. En ze zijn best prijzig.’ 

Wij zochten de bollen op en gaan ze voelen en bekijken na 1 oktober. 

Door: Merel Kan, (niet gepland) interview met Jorrit IJzerman en tip van buurvrouw Marian van Gestel en dank aan Ola Kwiatkowska en Kimberly Kat.