Vandaag hebben burgemeester Jan Hamming van Gemeente Zaanstad en gedeputeerde Jeroen Olthof van de Provincie Noord-Holland het Predicaat Hofleverancier overhandigd aan Jan Piet Leguijt, de zevende generatie van bouwbedrijf JP Leguijt.

Door het predicaat heeft JP Leguijt het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Een bijzondere onderscheiding tijdens het 225-jarig bestaan.

Wij hebben eerder geschreven dat Jan Piet Leguijt pas echt voor de aanvraag van het predicaat ging toen iemand anders het hele proces uit handen kon nemen. Het bedrijf moet namelijk of direct bewijs kunnen overhandigen (eerste inschrijving KvK) of met voldoende historische informatie van de ontstaansgeschiedenis kunnen bewijzen dat het minimaal 100 jaar bestaat. Ook moeten de bestuurders en de onderneming zelf van onbesproken gedrag zijn. Het predicaat kan alleen toegekend worden bij 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan.

Gedeputeerde Jeroen Olthof van de Provincie Noord-Holland spreekt…

JP Leguijt werd in 1799 opgericht door Pieter Leguijt op de Weiver in Krommenie, waar het nog steeds gevestigd is. Het bedrijf begon in de schuitenbouw en het maken van doodskisten. Belangrijke opdrachten waren het onderhoud van de eeuwenoude kerk in Krommenie en van de villa van de familie Kaars Sijpestein (nu Villa Zonnehoek). In de tweede helft van de 19e eeuw richtte Leguijt zich ook op het opknappen van bruggen en sluizen. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde het bedrijf scholen, winkelpanden, clubgebouwen en flatwoningen en kon het werkgebied uitgebreid worden naar de Zaanstreek, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam. Een belangrijke klant werd de Provincie Noord-Holland voor onderhoudswerk aan snelwegen en bruggen. Tijdens de kredietcrisis nam het aantal particuliere klanten af, maar het werk voor de overheid ging door. JP Leguijt stopt niet bij de zevende generatie, de achtste wil het graag voortzetten.

Door de zoektocht naar het bewijs van de ontstaansgeschiedenis kwam er veel historische informatie naar boven. Ruud de Sage heeft daarmee een jubileumboek samengesteld over de rijke geschiedenis van JP Leguijt.

Dit boek is na de overhandiging van het predicaat gepresenteerd en is vanaf 14 september te koop bij Boekhandel Stumpel in Krommenie. De opbrengsten komen ten goede aan het Historisch genootschap Crommenie.

PS. wij denken dat de oude Melchert Leguijt geen DNA-test nodig zal hebben om te zien dat JP echt z’n nazaat is:

Oud & Nieuw

Tekst en foto’s: Dorine Kat. Bronnen: persbericht Gemeente Zaanstad en Orkaanarchief.