Heb je als Zaanse raadslid altijd al willen weten hoe het voelt om de hele nacht wakker te liggen door het constante gebrom van vliegtuigen? Dan heeft Winnie de Wit dé oplossing voor je! Vandaag, op de internationale dag tegen nachtvluchten (13 september) nodigt ze je uit voor een nachtje in haar persoonlijke luchtvaartsuite in Assendelft.

Verwacht een onvergetelijke ervaring, want met een beetje westen- of zuidenwind krijg je een -met een mooi Zaans woord- front row seat voor de overtrekkende Polderbaan-vluchten.

Winnie strijdt al jaren tegen de steeds erger wordende overlast van vliegtuigen boven de Zaanstreek. En daarbij heeft ze met regelmaat een uitgeslapen raadszaal toegesproken, waarna er om en nabij zo’n beetje niets gebeurde. Sterker nog: het werd erger. Vandaar haar uitnodiging: kom wakker liggen onder een constant dreunende luchtbrug. Ervaar hoe het is om niet te slapen in de veilige omgeving van Winnies huis. 

Honger

Voor de dappere raadsleden die de uitdaging aangaan, wacht een ouderwetsche logeerpartij inclusief geluidsoverlast én een ontbijtje op maat – want niet slapen maakt hongerig. 

Winnie benadrukt de serieuze ondertoon van haar actie: 

‘Zonder voldoende slaap kunnen we niet goed werken en leven. Minder nachtvluchten zouden leiden tot fittere mensen, minder hart- en vaatziekten en simpelweg een vrolijkere bevolking.’

Een nachtsluiting van Schiphol zou volgens haar grote gezondheidswinst opleveren. 

Wij willen ook wakker zijn! 

Als jij -ja jij!- als raadslid je met je pyjama meldt bij Winnie, dan kijken jullie samen naar een geschikte nacht. Eén van onze aangewezen vrijwilligers redacteuren zou graag je bijslaapje zijn. We verheugen ons erop. Wie durft? 

Door: Merel Kan, op basis van de warme uitnodiging van Winnie de Wit en Orkaan-archief