In de vijver voor het oude gemeenthuis van Zaanstad in Zaandijk (Rooswijk) aan de Elvis Presleystraat stond een opvallende fontein. In 2012 verdween het gemeentehuis en daarmee ook de vijver en de fontein. Op de plek van het Bannehof kwam eerst een speeltuin en in 2022 woningbouw.

Fonteinen zaten vroeger door de hele Zaanstreek verspreid, maar veel daarvan zijn we al jaren uit het oog verloren. Iets wat niet opvalt, kan toch ineens verdwijnen. De Orkaan blikt deze zomer op ‘ooit klaterend water’ terug. En als het even kan op de overblijvers.

De fontein stond in een grote vijver, waar ook een kunstwerk in stond. Langs vijver stonden bankjes en bloempotten om er een gezellige ontmoetingsplek van te maken. Er zouden ook goudvissen in de vijver gezwommen hebben.

De naam van het plein voor het gemeentehuis is ontstaan uit een prijsvraag waar bewoners namen mochten indienen. Uit duizend inzendigen heeft de gemeenteraad besloten dat het Bannehof zou gaan heten, met een verwijzing naar de oude Banne Westzaan. De winnaar van de prijsvraag genaamd Th. Lute uit Castricum werd via telegram hiervan op de hoogte gesteld en won een prijs van 250 gulden.

De woningen die in 2022 op die plek zijn gebouwd hebben ter ere van dit plein ook deze naam gekregen. Het gemeentehuis werd in de volksmond ook al snel de Bannehof genoemd, terwijl het officieel het gemeenthuis Zaanstad heette.

Op de foto hieronder staan leerlingen van uit de zesde klas van de St. Leonardusschool uit Koog aan de Zaan op de foto. Ze speelden een raadsvergadering van B&W college na. Op de achtergrond zie je de fontein bij het gemeentehuis.

Door: Silva Honig. Bronnen: Gemeentearchief en Oneindig Noord-Holland. Foto’s: gemeentearchief.