Vanwege parkeeroverlast in de Muziekbuurt en Mandelabuurt wordt er vanaf 1 november 2024 betaald parkeren ingevoerd. Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 7:00 tot 19:00. Bewoners kunnen maximaal twee vergunningen aanvragen als ze geen parkeerplek op eigen terrein hebben.

De parkeerdruk in de buurt loopt op omdat er steeds meer woningen bijkomen door bouwprojecten zoals de Zaanse Helden. Tot nu toe bestond de oplossing uit een bordje: “Vanwege parkeeroverlast in de Muziekbuurt wordt u verzocht te parkeren op parkeerterrein de Ebbehof (1e uur gratis)”.

In een ander deel van de Muziekbuurt (Aubade, Prelude, Symfonie tussen Aubade en Prelude, Cello, Fagot, Hobo, Klarinet) is in 2020 al betaald parkeren ingevoerd. In november zal het dus ook in Ouverture, Musical, Opera, Polkahof, Kapelhof, Dom Helder Camarastraat, Lech Walesahof, Mahatma Ghandihof en Mandelastraat worden ingevoerd.

Het beleid wordt ingevoerd op basis van een enquête die de bewoners van de Muziek- en Mandelabuurt hebben ingevuld. Het merendeel van de inwoners stemde voor betaald parkeren, om de parkeeroverlast tegen te gaan.

Het invoeren van betaald parkeren in de Muziek- en Mandelabuurt kost ongeveer drie tot vier ton. Op dit moment is er maar één scanauto voor parkeerhandhaving, die al volledig ingezet is in het centrum van Zaandam. Door het invoeren van betaald parkeren in de Muziek- en Mandelabuurt is er eigenlijk een tweede scanauto nodig. Dit kost natuurlijk geld, en daarom wordt voorgesteld om de scanauto minder in het centrum te laten rijden en ook de Muziek- en Mandelabuurt te laten controleren. Hierdoor zou een extra scanauto niet nodig zijn.

Door: Silva Honig. Bronnen: persbericht Zaanstad, eerder nieuws op de Orkaan. Foto: De Orkaan