Op de website van Zaanstad wordt de verwachting uitgesproken dat ‘eind augustus’ de roltrappen op het Stadhuisplein weer te gebruiken zijn. Dat is dus niet gelukt.

De gemeente heeft een tijdelijke lift aan het Smidspad naast de Primark laten plaatsen. De lift werkt nog niet (net als de roltrappen).

Zaanstad wacht nog steeds op onderdelen voor de bestaande roltrappen. De lagers zijn versleten. Er wordt wel ingezet op reparatie. Pas in 2025 komt er een nieuwe – weerbestendige – roltrap.

Naast de roltrappen zit trouwens ook een lift (die deed het gister nog wel).

Leuk weetje: de lift is neergezet op de plek waar ooit het fietspad De Buiging was gepland, maar die route is inmiddels geschrapt.


UPDATE: Via een woordvoerder laat Zaanstad weten dat de roltrappen wel zijn gemaakt, maar “het is nu alleen nog de vraag wanneer ze in gebruik genomen kunnen worden. Hierover hebben wij contact met de leverancier.” Zaanstad betaalt de gehuurde lift die in ieder geval het komende half jaar blijft staan. Voor de huurperiode van een half jaar en de installatiekosten betaalt de gemeente € 50.000 euro. De tijdelijke lift moet de bestaande lift te ontlasten als de roltrappen het niet doen. De mensen die vanaf de Kiss & Ride en de fietsenstalling komen, kunnen ook van deze lift gebruik maken.

Door Piet Bakker. Informatie van website Zaanstad en van oplettende Orkaan-lezer. Zie ook eerder Orkaannieuws over de roltrappen.