Morgen, woensdag 11 september van 04.00 tot 08.00 uur, ligt het streekvervoer stil en rijden er geen treinen. Volgens de Volkskrant hebben de vakbonden een aanbod van het kabinet over een nieuwe regeling van het vroegpensioen afgewezen.

Dat aanbod zou inhouden dat er niet meer dan 15.000 mensen per jaar gebruik mogen maken van de regeling. Werknemers die meer dan € 74.000 euro per jaar bruto verdienen, zouden helemaal buiten de regeling vallen.

De huidige RVU-regeling (Regeling Vervroegd Uittreden) is een tijdelijke maatregel, bedoeld om werknemers in zware beroepen zonder fiscale boete vervroegd met pensioen te laten gaan. De regeling dreigt te verdwijnen in 2026, omdat er geen definitieve opvolger is vastgesteld. Vakbonden voeren actie voor een definitieve regeling. 

Kort geding

Vanmorgen – dinsdag 10 september 9.30 uur – dient er een kort geding van Schiphol tegen de NS om beperkt treinverkeer naar Schiphol door te laten gaan.

UPDATE: de rechtbank vindt dat er inderdaad wel treinen van en naar Schiphol moeten rijden morgenochtend, ook al is dat in een ‘minimale bezetting’.

Vanmorgen – dinsdag 10 september – waren er ook korte werkonderbrekingen bij het stadsvervoer (o.a. bij het GVB in Amsterdam. De pont over het IJ voer overigens wel).

Niet alleen in het OV wordt gestaakt. In de havens en bij de politie wordt actie gevoerd. De wedstrijd Ajax-Utrecht gaat niet door door de politie-staking. Twee weken geleden werd Feyenoord-Ajax ook al verboden omdat er geen politie bij de wedstrijd was.

Orkaan-tip: Werk thuis, niet, of blijf de avond ervoor op je werkplek slapen (onder je bureau?)

Door: Piet Bakker / Merel Kan, informatie van website FNV, Schiphol en Volkskrant. Foto: De Orkaan.