In de Zaanstreek zijn we goed in waterpolo, dat moge inmiddels duidelijk zijn met twee Eredivisie-clubs in de streek waarvan er één landskampioen is bij zowel de mannen als de vrouwen. Ook met de nieuwe lichting talenten lijkt het goed te zitten. Vier van hen deden de afgelopen week mee aan het jeugd EK voor jongens tot 19 jaar en werden 9e met Oranje.

Van een trotse Dick van den Dobbelsteen ontvingen we onderstaand bericht. Dick is niet alleen fanatiek fan van ZV de Zaan en alles wat met waterpolo te maken heeft, ook van zijn kleinzoon die meedeed bij Oranje onder 19.


Oranje 9e op EJK

Geen enkele wedstrijd verloren en toch ‘maar‘ als negende eindigen op het EJK waterpolo toernooi voor jongens onder de 19 jaar. Dat overkwamen de jeugdige Zaanse waterpoloërs Edu van den Brom (De Ham), Daan Bakker, Pim Steenbrink (keeper) en Chris van den Dobbelsteen (allen van ZV de Zaan), die afgelopen week in het Bulgaarse Burgas met Oranje op het EJK aanwezig waren voor jongens onder de 19 jaar. In totaal namen 16 landen deel aan dit toernooi.

Omdat de acht sterkste landen verdeeld over twee poules met elkaar moesten uitmaken welke vier landen zich rechtstreeks voor de kwartfinale zouden plaatsen en welke vier landen daarvoor een soort cross over moesten gaan spelen met de beste twee van de twee op papier zwakkere poules is het mogelijk dat je de eerste drie wedstrijden verliest en alsnog Europees kampioen kunt worden.

Daarentegen is het omgekeerde mogelijk dat je geen enkele wedstrijd verliest, maar dat je desondanks als negende eindigt. Dat laatste overkwam Oranje. De nummers 1 en 2 van de sterkste poules plaatsten zich dus rechtstreeks voor de kwartfinale, terwijl nummers 3 en 4 een cross over moesten spelen tegen de nummers 1 en 2 van de twee zwakkere poules.

Omdat Nederland in de zwakkere poule ruimschoots van Malta, Frankrijk en Turkije wist te winnen en daardoor als eerste eindigde, moest het in de tussenronde opnemen tegen Montenegro dat in de sterke poule alle 3 duels verloor en als laatste eindigde. Oranje kwam tegen dit top 8 land uitstekend voor de dag en wist zowaar een 11-11 gelijkspel af te dwingen, waarna het echter na strafworpen met 16-15 verloor. Op een haar na heeft Nederland dus de top 8 gemist. Gevolg: strijden om de 9 plek. Door eerst thuisland Bulgarije met 22 – 6 door de mangel te halen en daarna Turkije voor de tweede maal op dit toernooi te verslaan: 12 – 10, eindigde de ploeg van trainer/ coach Branko Mitrovic als 9e.

Montenegro, dat dus de eerste drie duels verloor, wist met hangen en wurgen zowaar de finale te halen, waarin het uiteindelijk na strafworpen verloor van Kroatië. Conclusie: Nederland nadert de top 8 met rasse schreden.

Door: Edwin Kleiss. Met dank aan ingezonden bericht door Dick van den Dobbelsteen. Foto van rechts naar links: Edu van den Brom, Pim Steenbrink, Chris van den Dobbelsteen en Daan Bakker. Foto gemaakt door familie van den Dobbelsteen.